“Tas rūgtums ir tāds nepatīkams.” Pircējiem bažas par linsēklu eļļas kvalitāti

Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

4 komentāri

Raidījumu “Bez Tabu” uzrunāja rīdziniece Sarma, kurai radušās bažas par SIA “Iecavnieks & Co” ražotās linsēklu eļļas kvalitāti. Sieviete norāda, ka tā ir ļoti rūgta, turklāt pildīta plastmasas pudelē, un veikalos tiek glabāta siltumā. Sarma vēlas noskaidrot, vai ražotājs zina, ko dara? 

Sarma iegādājusies linsēklu eļļu, jo uzskata to par ļoti vērtīgu uztura bagātinātāju sastāvā esošo taukskābju dēļ. Taču pirkums sagādājis vilšanos.

Sarma
iegādājusies linsēklu eļļu

Es nezinu, varbūt eļļai tā ir jāgaršo, uz iepakojuma ir rakstīts, ka pieļaujams neliels rūgtums, bet tas rūgtums ir tāds nepatīkams. Es nezinu, cik ilgi eļļa stāv veikalā, tā ir plastmasas iepakojumā un stāv siltumā, kas paātrina oksidēšanās procesu. Varbūt, ka es, lietojot šo eļļu, sev nodaru ļaunumu?

Sarma negrib nevienu apvainot, tikai noskaidrot, vai ražotājs zina, ko dara. Kundze eļļas pudelīti uzticēja raidījumam “Bez Tabu”, jo uzturā to lietot nevēlas. “Bez Tabu” lūdza pārtikas eļļu tirgotājam un ekspertam Kasparam Vendelim dalīties savā viedoklī, vai tā tiešām ir netipiski rūgta? “Tāda sajūta ir, ka tā eļļa ir rūgtāka, nekā tai jābūt, bet linsēklu eļļa īstenībā ir ar nelielu rūgtumu, tas ir normāli,” komentēja Kaspars Vendelis.

Pārtikas eļļu tirgotājs un eksperts Kaspars Vendelis norādīja, ka linsēklu eļļas var būt ļoti dažādas un to garšu ietekmēt var vairāki faktori, piemēram, pašas linsēklas, to šķirne, kā tās žāvētas vai spiestas. Tomēr piekrīt, ka linsēklu eļļa ir ļoti bagāta ar Omega-3 taukskābēm, tāpēc arī tai ir tik īss derīguma termiņš.

Kapsars Vendelis
eļļu eksperts

Daudzi jautā, kāpēc ir tumša vai gaiša pudele. Krāsai un gaismai ir nozīme, bet tas vairāk attiecināms uz eļļām, kurām ir daudz E vitamīna, jo E vitamīns reaģē uz gaismu. Daudz būtiskāks ir laiks, kādā mēs to eļļu izlietojam, jo pilnāka pudele, jo mazāk skābekļa, un bojāšanās process notiek lēnāk, jo pudele tukšāka, jo skābekļa daudz vairāk, bojāšanās process paātrinās.

Ja eļļu uzturā lieto bieži, tad to var turēt arī plauktā, bet visdrošāk to uzglabāt ledusskapī. Piemēram, Kaspars Vendelis pats Omega-3 eļļu glabā ledusskapī, bet salātu eļļas plauktā. “Esmu nedaudz pret plastmasas pudelēm, vēlams, protams, tumšās pudeles, un vēlams neliels tilpums, tie puslitra, litra iepakojumi uzprasās uz nepatikšanām, piemēram, ja mājās ir trīslitrīga pudele ar ābolu sulu, to var izdzert, bet, ja neizdzer, tad sula sāks pelēt un rūgt,” norādīja Kaspars Vendelis.

SIA “Iecavnieks & Co” tirdzniecības vadītāja Sanita Kampiņa “Bez Tabu” atzīmēja, ka konkrētā eļļa ir auksti spiesta, tas nozīmē, ka visas vērtīgās vielas tiek saglabātas, un katra auga garša un smarža nonāk eļļas pudelē. “Linsēklu eļļa satur tādu savienojumu, kas pēc brīža, kad eļļa tiek izspiesta, attīstās, tā rūgtviela attīstās, tikai jautājums, cik attīstītas ir cilvēka garšas kārpiņas,” komentēja pārdošanas vadītāja Sanita Kampiņa.

Eļļas derīguma termiņš ir pieci mēneši, jo tuvāk tā beigām, jo rūgtāka var būt eļļa, bet tas dabiskās rūgtvielas, nevis oksidēšanās procesa dēļ.

Sanita Kampiņa
“Iecavnieks & Co” tirdzniecības vadītāja

Oksidēti tauki smird, tie ir sasmakuši, un tiem nebūs patīkama smarža. Eļļai ir divi svarīgi kvalitātes rādītāji, kas raksturo gan tauku tīrību, gan oksidācijas pakāpi, tie tiek kontrolēti un ir tālu no tās normas, kad varētu teikt, ka eļļa ir bojāta.

Eļļu nevajadzētu turēt tiešos saules staros, un pēc atvēršanas to ieteicams glabāt ledusskapī, pieejama arī linsēklu eļļa stikla tarā, taču “Iecavnieks & Co” pārstāve neuzskata, ka taras veids ietekmē eļļas garšu, jo nav pētījumu, kas to apstiprinātu.