“Tas ir kaut kas šokējošs! Konservi ar zirga gaļu…” Rīdzinieci pārsteidz veikala plauktā atrodams gaļas produkts

9 komentāri

Kādu “Bez Tabu” skatītāju no Rīgas patiesi pārsteidzis veikala plauktā redzētais.

Nezinu, es esmu kaut kur dikti šokēta vispār. Es aizbraucu uz [veikalu] “Maxima” – pretim Āgenskalna tirgum. Un tur konservu bundžas ir ar zirga gaļu. Kā tas tā var būt? Vai kas tāds vispār drīkst būt. Tas ir kaut kas šokējošs.

Raidījumā “Bez Tabu” bieži vien šķetināta viena vai otra produkta izcelsme. Arī šī reize nav izņēmums, un “Bez Tabu” noskaidro, vai zirga gaļas konservi Latvijā patiešām ir kaut kas jauns.

Izvēlamies gan veikalu “Maxima” Purvciemā, kur arī atrodam skatītājas norādīto konservu.

Pie veikala sastapto iedzīvotāju viedoklis ir atšķirīgs – vieni peļ šā gaļas produkta ražotāju, bet citi norāda, ka zirga gaļa Latvijā ēsta vēl kopš padomju laikiem.

Vallija: “Es nemaz uz tiem konserviem neskatos. Es nezinu, kur viņi zirgus ņem.”

Aleksandrs: “Pirmo reizi tas ir vispār. Es neēstu. Tā tatāriem jādod ir.”

Anastasija: “Atvainojos par izteicienu, – es ēdu visu pēc kārtas. Bet bērnībā māte tikai ar tādām [zirga gaļas] kotletēm arī baroja. Jo cita gaļa nebija pa kabatai, bet zirga gaļa bija vislētākā maltā gaļa.”

Anna: “Bet tā jocīgi, katrā ziņā. Savu mīļdzīvnieku apēst, tas tā jocīgi izklausās, tiešām.”

“Bez Tabu” ielūkojas arī citos veikalos. Vienā no tiem ieraugām konkrētās firmas produktus, bet – ne zirga gaļas konservus. Bet nākamajā veikalā arī atrodam meklētos konservus.

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) zirga gaļas konservi nebūt nav jaunums, turklāt dienestam ir arī labi zināms šā gaļas produkta ražotājs – uzņēmums SIA “AIBI”.

Evita Leitāne

Evita Leitāne
PVD vecākā eksperte

Šim pašam uzņēmumam ir gan kautuve, gan pārstrādes cehs. Un šajā kautuvē Latvijā arī visvairāk zirgus nokauj. Bet 2019. gadā tie bija 38 zirgi. Nu, tas ir ļoti mazs skaitlis. Nedomāju arī, ka Latvijā ir šādi konservi.

Izrādās, ražotājs nebūt nav melojis un visa konservos izmantotā zirga gaļa ir no Latvijas. “Latvijā tādu gaļas zirgu gan nav, bet – it sevišķi laukos – ir vientuļie zirgi. Zirdziņu tur darbam, priekam, bet pienāk tas brīdis, kad saimnieks izvērtē, ka zirgu var nodot kaušanai,” turpina Leitāne.

PVD pārstāve vēl atzīst, ka uzņēmuma arī atrodas PVD laboratorija, kur tiek pārbaudīta gaļas kvalitāte, proti, vai tā atbilst prasībām.

Eksperimenta nolūkā nolemjam nogaršot konkrēto zirga gaļas konservu, taču pirms tam sazināmies ar vairāku TV3 kulinārijas šovu ekspertu – šefpavāru Raimondu Zommeru.

Raimonds Zommers

Raimonds Zommers
šefpavārs

Ir kaut kādas lietas, kas varbūt mūsu platumu grādos nav pieņemamas, proti, tajā skaitā zirgs varētu būt un suņi vai kaķi arī, tā kā īsti neesmu drošs, vai mēs vispār varam notirgot un vai vajag to visu baudīt. Kas attiecās par to zirga gaļu, tā jau ir izsenis – arī padomju laikā – izmantota. Kā jūs noprotat, tā ir nevis dominējošā, bet gan kā piemaisījums. Tas ir jau izsenis lietots uzturā un arī kā delikatese dažās valstīs. Tad mēs tā mentāli tam visam pieejam. Skatoties Igaunijā, arī lāča gaļa tiek tirgota un konservos likta iekšā. Kādam tas patīk, kādam tas nepatīk. Ko likums atļauj, to cilvēks arī izmanto.

Šefpavārs Zommers akcentē, ka nebūt nav jābrīnās par veikalu plauktos atrodamajiem produktiem. Līdz ar to viss ir un paliek pircēju gaumes ziņā.