Skolēnu vecāki jautā: Vai skolu ēdnīcās vispār strādā pavāri ar atbilstošu izglītību?

31 komentārs

Skolēnu vecāki uzticas virtuves darbiniekiem un paļaujas, ka ēdiens tiek pagatavots ar rokām, kas zina, ko dara. Tieši tāpēc Bez Tabu nolēma pārbaudīt, vai skolu ēdnīcās strādā pavāri ar atbilstošu izglītību vai kvalifikāciju.

Iepriekš Bez Tabu saņēma vēstuli no skatītāja.

Bez Tabu skatītājs

Vēlos izteikt sūdzību par ēdināšanas firmas “Ēdiens.lv” darbiniekiem, kuri savus pakalpojumus sniedz Vircavas vidusskolas ēdnīcā. Kā var skolas virtuvē strādāt pavāri bez pavāra izglītības, kuri neprot savu amatu un baro bērnus? Ēdienam nav kvalitāte, ēdiens – bezgaršīgs! Daudzi bērni neēd pusdienas, jo ēdiens nav ēdams. Ēdiens vairāk nekā pusgadu nav ēdams. Biešu zupā ir zaļie zirnīši, rīsi savārīti putrā, kotletes pa vidu jēlas. Pavāriem nav pavāra izglītības!

Pēc brīvas izvēles metodes zvanījām dažādām skolām, dažādos Latvijas reģionos.

Bez Tabu: Labdien! Vai jūsu skolas ēdnīcā strādā pavāri ar izglītību pārtikas nozarē?

SIA ”Ēdiens.lv” pārstāve Kristīne Greidiņa: Jā, ir. Pavāri, pavāra palīgi. Vienam no darbiniekiem vismaz ir jābūt pavāra izglītībai.

Maltas vidusskolas direktore Vinera Dimpere: Nu, jā. Visiem pavāriem, man ir pieci pavāri, visiem ir izglītība, jā. Mūs regulāri pārbauda Pārtikas un veterinārais dienests. Viss tiek ņemts un nekādu aizrādījumu īpašu tādu.

Ēdnīcas ”Viļa ķēķis” vadītāja (V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskola) Solvita Bitte: Ir gan mācījušies. Vairāki ir kā virtuves darbinieki. Praktiski mēs esam divi tie, kas ir – gan pavārs, gan arī es kā vadītāja, mums tā profesija ir. Un pārējie ir darbinieki, kā jau savā specialitātē – kā virtuves darbinieki.

Rīgā uzrunātie iedzīvotāji uzsver, ka skolu virtuvēs noteikti jābūt atbilstoši izglītotam personālam – ja ne visiem, tad virtuves vadītājam un galvenajam pavāram ir jābūt zinošiem.

Tikmēr Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) noskaidrojam, ka ēdnīcu darbiniekiem izglītība pārtikas nozarē nemaz nav nepieciešama. Virtuvē varot strādāt jebkurš cilvēks, kuram patīk gatavot.

Ilga Zepa
PVD pārstāve

Šobrīd valstī nav vienotas prasības virtuves darbinieku profesionālajai kvalifikācijai. Faktiski, tas, kādus darbiniekus izvēlēties, ir katra paša uzņēmuma pārziņā. Vienīgais ir tas, ka valstī ir noteiktas obligātās higiēnas minimālo prasību apmācības. Tās notiek tiem darbiniekiem, kuriem nav profesionālā izglītība.

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja gan uzskata, ka tiem darbiniekiem, kuriem uzticēta bērnu ēdināšana, pilnīgi noteikti ir jābūt kvalificētiem un izglītotiem.

“Skolā strādāt pavāram ir ļoti grūti, jo ir jāpagatavo ēdiens lielam skaitam skolēnu un jāiekļaujas noteiktā laikā. Tas darbs ir ļoti grūts. Daudzas lietas jaunieši neēd, un pavāram ir jāmāk šos produktus paslēpt. Un tam ir nepieciešamas zināšanas. Ja tas nav saprotams, tad var gadīties visādi,” uzsver Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma pedagoģe Inese Bedeice.

Bez Tabu izvēlētajā Rīgas 64. vidusskolas sākumskolā ēdiens tiek gatavots uz vietas. Iepriekš pieteiktā vizītē ierodamies tieši pusdienlaikā. Kā izskatās skolas virtuve, skatieties pievienotajā video.

Jāpiebilst, ka šajā skolā ēdnīca un virtuve ir praktiski jaunas, taču Latvijā ir daudz skolu, kur ēdamtelpas ir visai bēdīgā stāvoklī. Un šādās vietās ievērot sanitārās normas esot liels izaicinājums.

PVD visai regulāri saņem sūdzības par Latvijas skolās pasniegtā ēdiena kvalitāti un temperatūru, kā arī par piesārņotu pārtiku un higiēnas prasību neievērošanu. Visas sūdzības arī tiekot pārbaudītas.