Skābais krējums un skābais krēms! Kāpēc uztura speciāliste iesaka izvairīties no surogātu lietošanas?

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

1 komentārs

Siguldas pārtikas veikala apmeklētāja aicina pircējus būt vērīgiem, iegādājoties skābo krējumu, jo blakus stipri līdzīgā iepakojumā atrodas skābais krēms, kuram, pēc “Bez Tabu” skatītājas domām, ar skābo krējumu ir visai attāla līdzība.

veikala apmeklētāja

Man nav iebildumu – lai ražo surogātus, lai tirgo, ja ir, kas pērk, bet lai nemēģina tos iesmērēt man. Cenšos būt ļoti uzmanīga, bet atkal esmu iekritusi. Un tagad gan esmu saniknojusies. Mārketinga triks – īstu mantu pasniegt atklāti, bet surogātu iemānīt “pa kluso”?

“Bez Tabu” pārliecinās, ka kļūdīties ir vienkārši – ne tikai iepakojums, bet arī uzraksts uz produkta paciņas ir līdzīgs. Pēc konsistences abi produkti ir krietni atšķirīgi. Skābais krējums ir biezs, taču krēms šķidrāks un viendabīgāks. Uztura speciāliste Lizete Puga aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību produktu etiķetēm, lai nebūtu rūgtuma par to, ka skābā krējuma vietā nopirkts skābais krēms.

Skābo krējumu no krēma atšķir tam pievienotie tauki – skābajā krējumā būs tikai piena tauki, taču krēmā tie aizstāti ar augu taukiem, bet reizēm arī ar daļēji hidrogenētiem taukiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kuras cilvēka organismam ir nevēlamas.

Lizete Puga
uztura speciāliste

Lietojot produktus ar transtaukskābēm, cilvēks pavairo iespēju saslimt ar asinsvadu un sirds slimībām.

Ja produkts nosaukts par skābo krējumu, tam nav pievienotas nekādas pārtikas piedevas. Skābajam krējumam uz iepakojuma būs norādīts tikai tauku saturs. Skābā krēma ražotājam gan jānorāda produkta saturs. Šā brīža skābo krējumu kādreiz veikalu plauktos varēja atrast pēc nosaukuma – krējuma izstrādājums. Tomēr vēlāk nāca klajā noteikumi, kuri aizliedza produktu nosaukumos, kuru sastāvā ir augu tauki, ietvert vārdu krējums.