Sārtais un sulīgais ābols var izrādīties sapuvis tā, ka veikala plauktā to nevarēs noteikt

Maija Kuzņecova

Autors: Maija Kuzņecova

Bez Tabu žurnāliste un digitālā satura redaktore

0 Komentāru
Sārtais un sulīgais ābols var izrādīties sapuvis tā, ka veikala plauktā to nevarēs noteikt
pixabay.com

Pirms laika mums rakstīja “Bez Tabu” skatītāja Sintija, kura veikalā “Maxima” iegādājās mulsinošu ābolu. No ārpuses auglis izskatījies vizuāli pievilcīgs un sulīgs, bet, to pārgriežot uz pusēm, pavērās pavisam cits skats – pie serdes ābols kļuvis brūns un neēdams. Lai noskaidrotu, kas par iemeslu tādam augļa izskatam un vai tas vispār ir ēdams, “Bez Tabu” sazinājās ar eksperti, Dārzkopības institūta vadošo pētnieci Daliju Segliņu.

Kā norādīja eksperte, patiesībā, tas nav nekas bīstams – ābols vienkārši ir nepareizi uzglabāts, tādēļ tas sācis bojāties no iekšpuses. Ja gadās šādu augli apēst, nekam sliktam nebūtu jānotiek.

Dalija Segliņa

Dalija Segliņa
Dārzkopības institūta vadošā pētniece

Serdes brūnēšana jeb tas, kas notiek ap sēklas kameru āboliem. Visbiežāk tas notiek tad, kad kontrolētas atmosfēras tipa glabāšanas režīmos pēc vairāku mēnešu uzglabāšanas ābols tiek izņemts ārā un nonāk veikalu plauktos. Kas ir kontrolētā atmosfēra? Tas nozīmē, ka ābolu mēs varam saglabāt pēc iespējas ilgāk, ja mēs kontrolējam to gaisu, kas mums noliktavā ir apkārt ābolam jeb pazeminām skābekļa saturu un paaugstinām šo te ogļskābās gāzes jeb CO2 saturu. Lūk, tieši šis te CO2 saturs var būt nepareizi izvēlēts un var ietekmēt šo te vidus brūnēšanu.

Nu patiesībā jau ābols nav slikts, ābolam viss ir kārtībā, bet viņš ir sācis bojāties no vidus, ko vizuāli veikalā, protams, neviens nevar pamanīt – ne pārdevējs, ne arī pircējs.

Pilna saruna

Foto

0 Komentāru