Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

60 komentāri

Paralēli galvenās redaktores pienākumiem žurnālā “Ievas virtuve”, Zane Timpare apgūst uztura speciālistes profesiju. Mikrobioloģijas lekcijās apjautusi, cik maz pētīta joma Latvijā ir pārtikas higiēna. Tāpēc arī lēmusi laboratorijā pārbaudīt kopējo mikroorganismu daudzumu lielveikalu gatavotajos salātos.

“Cik pārdevējs korekti nēsā cepures, vai nav iesnu, kādas ir rokas, kā tiek svērti salāti?” Visi šie jautājumi rosinājuši žurnāla “Ievas Virtuve” galveno redaktori veikt eksperimentu. Laboratorijā tika nodoti četros lielveikalos gatavoti salāti – rasols ar desu.

Tīrības ziņā droši izrādījās tikai vieni, veikalā “Stockmann” iegādātie salāti, pārējos mikroorganismu daudzums bija paaugstināts. Latvijā nav normu, kas noteiktu, cik liels var būt kopējais mikroorganismu skaits salātos.

Zane Timpure
“Ievas Virtuve” redaktore

Šādas tīrības normas pastāv Īrijā un Anglijā, un labā prakse ir vadīties pēc tām. Tad kopējam mikroorganismu daudzumam šādos rasolos nevajadzētu pārsniegt 10(4.pakāpē) KVV/1g.

Visaugstākais mikroorganismu daudzums uzrādījās veikala “Sky” desu salātos, savukārt “Maxima” un “Rimi” gatavotajos konstatēta stafilokoka klātbūtne.

Veikala “Sky” pārstāve uzsver – uzņēmums aktīvi sadarbojas ar Pārtikas un veterināro dienestu un rūpīgi uzmana higiēnas ievērošanu. Salāti tiek gatavoti katrā veikalā uz vietas un netiek pārvadāti.

“Šīs salīdzinājums ir nekorekts, jo atšķirībā no pārējiem produktiem mūsu salāti satur svaigus gurķus. Svaigi dārzeņi uzrādīt paaugstinātu mikroorganismu skaitu, bet tam nav nekādas saistības ar higiēnas normām,” norāda “Sky” pārstāve Evija Grīnberga!

Lai pārliecinātos par produktu drošumu, šobrīd paņemti paraugi no visiem veikaliem un iesniegti laboratorijā izmeklējumiem. Līdzīgi, reaģējot uz publikāciju, rīkojušies “Maxima” un “Rimi” veikali.

Dace Grava-Birzāka
“Maxima” Procesu un kvalitātes vadības departamenta direktore

Padziļinātās analīzēs pārbaudījām koagulāzes pozitīvo stafilokoku, E.coli, salmonellu un kopējo mikroorganismu skaita ne tikai iespējamo klātbūtni, bet gan konkrētu patogēno baktēriju skaitu.

Neatkarīgās, akreditētās laboratorijas ”Auctoritas” analīžu rezultāti liecina, ka nedz salmonellas, nedz stafilokoki netika konstatēti, un salāti ir droši lietošanai uzturā.

Mikrobioloģe Olga Valciņa skaidro, – kopējo baktēriju skaitu ietekmē daudzi faktori, un ne vienmēr tas liecinās par produkta netīrību. Piemēram, skābais krējums satur miljoniem baktēriju, bet tās ir raudzēšanas baktērijas, bez kurām produkts nav iedomājams.

Arī stafilokoks ne vienmēr būs bīstams, un toksīnus producēs tikai tad, ja būs pietiekamā daudzumā. Produktos, kuriem ir īss uzglabāšanas laiks, lielākoties nepaspēj izveidoties tik liels daudzums baktēriju, lai paspētu veidoties toksīni.

TOP komentāri

  • Edijs Mucenieks
  • Alla Rone
    +9 +8 -1

    Alla Rone

    Zinātu visu kas notiek ēdināšanas,ražošanas uzņēmumos,vispār neko vairāk neēstu ,kas nav pašu audzēts utt😂
  • Bruno Eihentāls
    +3 +3 0

    Bruno Eihentāls

    Jūs man atgādiniet vienu turīgu cilvēku, kurš, braukdams savā limuzīnā garām SUPER NETO, jautā savām šoferim: Vai tad kāds normāls cilvēks šitajos veikalos arī iepērkās!?

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl