“Pēc sasaldēšanas ziedkāpostu vairs neatpazīt!” Speciālisti skaidro, kāpēc dārzeņi un augļi maina krāsu

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

0 Komentāru

Māmiņas Māras bērnam sācies piebarojuma laiks, tāpēc ģimene izvēlas nopirkt dārzeņus ilgākam laikam. Lai tie nesabojātos, iecienījuši dārzeņus sasaldēt. Tā izdarījuši arī ar nopirkto ziedkāpostu, taču pēc nedēļas, kas pavadīta aukstumā, dārzenis pavisam mainījis krāsu.

Māra
nopirkusi ziedkāpostu

Nopirku ziedkāpostu un to sasaldēju! Saldētavā tas pavadīja aptuveni nedēļu! Īsti nevaru saprast, kāpēc ziedkāposts tāds kļuvis – mainījusies dārzeņa krāsa. Esmu jau iepriekš to saldējusi, bet šāda situācija gadās pirmo reizi.

Foto: Bez Tabu skatītājas foto

Vairumam augļu un dārzeņu arī sasaldēšanas laikā darbojas fermenti, kas izmaina to krāsu. Līdzīgi kā ar ābolu – ja to sagriež gabaliņos un uz laiciņu atstāj, ābolu šķēlītes maina krāsu, kļūstot brūnas. Visaktīvāk fermenti aktivizējas mirklī, kad dārzeņus un augļus izņem no saldētavas, lai tie atkustu. LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras docente Solvita Kampuse nomierina, – no krāsu izmaiņām iespējams arī izvairīties. Priekšnoteikumi ir pavisam vienkārši, pirms sasaldēšanas dārzeņus nepieciešams apstrādāt, piemēram, blanšējot jeb applaucējot.

Solvita Kampuse
LLU pārtikas tehnoloģijas katedras docente

Ziedkāpostiem krāsa mainās uz pelēku, reizēm tā var būt arī tumši pelēka. Ja mēs ieliksim neapstrādātu kartupeli saldētavā, izņemot ārā un atlaidinot, kartupeļu šķēlītes paliks tumši brūnas. Reizēm pat ļoti tumši brūnas.

Uztura speciāliste Lizete Puga norāda, ka visbiežāk cilvēki grēko ar pareizu produktu sasaldēšanu un atsaldēšanu. Būtu jāievēro princips – ātra sasaldēšana, taču lēna atsaldēšana. Tāpat svarīgi izmantot tam piemērotus traukus un izvairīties no dārzeņu un augļu glabāšanas polietilēna maisiņos.

Lizete Puga
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste

Ja mēs atsaldējam ātri, tad mēs arī ūdenī šķīstošos vitamīnus pazaudējam. Ja skatās kopumā uz saldētajiem produktiem, tad minerālvielu daudzums paliek nemainīgs. Tā būtiskā lieta, kuru nedrīkst darīt ir, atsaldēt produktu un to sasaldēt vēlreiz.

Dienā jāuzņem vismaz piecsimt gramu dārzeņu un svarīgi mest acis tieši uz sezonālajiem produktiem.

0 Komentāru