“Pat 20 kg pieaugums!” Pandēmijas dēļ bērniem arvien biežāk novēro liekā svara problēmas

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

6 komentāri

Sākoties vasarīgiem laikapstākļiem, “Bez Tabu” skatītāja Daina vēlējusies iegādāties saldējumu – viņas uzmanību piesaistījis “Pols” ražotais saldējums ar čipsu garšu.

Daina
vēlējusies nopirkt saldējumu

Pamanīju, ka veikalā parādījies jauns saldējums ar čipsu garšu! Biju pārsteigta, kāpēc desertam jāpievieno ne tikai sāļa, bet arī tik neveselīga uzkoda kā čipsi! Un vai tiešām tas saldējums garšo pēc čipsiem? Lūdzu, papētiet šo jauno produktu!

Arī “Bez Tabu” nopērk pieminēto saldējumu un dodas satikt kulinārijas blogeri Roju Puķi jeb Piparu, kurš gatavs nogaršot neparasto garšu kombināciju. Jau pēc pirmā saldējuma kodiena pavārgrāmatu autora Roja garšu kārpiņas labprāt čipsu garšu sajustu vairāk.

Rojs Puķe (Pipars)
kulinārijas blogeris

Es esmu piekritējs šādiem eksperimentiem, jo es pats esmu uz grila gatavojis bekonā ietītus cepumus – manuprāt, tas ir interesanti. Ēdot šo saldējumu, ir sajūta, ka tie čipsi ir kā karamele. Ja man nepateiktu, ja iekšā ir kartupeļu čipsi, es to pat nepamanītu.

Bērnu endokrinoloģe uzskata, ka kārumus uzturā nevajadzētu iekļaut biežāk kā trīs reizes nedēļā. Daktere secinājusi, ka tieši pandēmijas laikā groži palaisti pārāk vaļīgi, kas rezultējies ar liekā svara problēmām. Pirms pubertātes normāls svara pieaugums gadā laikā būtu 2-3 kilogrami, pubertātes laikā meitenēm optimāls svars pieaugums ir pieci kilogrami, zēniem – astoņi!

Jurgita Gailite
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu endokrinoloģe

Šobrīd tiek novērots, ka svara pieaugums maziem bērniem vidēji ir 8 kg, pusaudžiem apmēram 10 kg, bet nav retums, kad ir pārsniegti 20 kg šā gada laikā.

Bērnu endokrinoloģe uzskata, ka čipsus nevajadzētu ēst biežāk kā vienu reizi 2-3 mēnešos. Saldējumu, protams, ka bērniem vasarā gribas, bet nevajadzētu ar to aizrauties biežāk kā 2-3 reizes nedēļā.

Saldējums ar čipsu garšu radīts par godu “Pols” piecdesmit gadu jubilejai – gribējies apvienot neapvienojamo, lai radītu vēl nebijušu garšu kombināciju.

6 komentāri