Ledusskapī, saldētavā vai istabas temperatūrā? Eksperti iesaka, kur glabāt dārzeņus un augļus

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

Pievienot komentāru

Ir dārzeņi un augļi, kuri prasa īpašu glabāšanu, lai tie kalpotu un labi garšotu pēc iespējas ilgāk. Ir produkti, kurus ieteicams glabāt istabas temperatūrā, ledusskapī vai saldētavā. Nozares speciālisti atklāj, kā saprast, kur iegādātajiem dārzeņiem būs īstā vieta.

Restorāna “Ferma” šefpavārs Māris Astičs uzskata, ka ledusskapis produktiem nekaitē. Tieši pretēji paildzina to mūžu. Iesaka iegādāties tik daudz produktu, lai tos pēc iespējas ātrāk varētu arī realizēt. Tādējādi dārzenim, kas bijis ledusskapī, nezudīs būtiskā garša, smarža, un tas nezaudēs vērtīgās uzturvielas. Bet svarīgi atcerēties ledusskapi uzturēt kārtībā un tīrībā, lai produktu tajā ilgāku laiku būtu svaigi.

Māris Astičs
Restorāna “Ferma” šefpavārs

Var jau arī neko nelikt ledusskapī, bet tas samazina produktu termiņu. Tomātus un gurķu būtu jātur 12 grādu temperatūrā, sīpolus un ķiplokus labāk uzglabāt sausā telpā. Selerijas sakne istabas temperatūrā noturēsies nedēļu, ledusskapī termiņš būs krietni ilgāks. Paprikai sāks pelēt sēklas, ja to neliks ledusskapī.

Produktiem, kuri iepakoti iepakojumos, visbiežāk uz etiķetes norādīts, kur tos labāk glabāt. Protams, izskan termins – glabāt istabas temperatūrā. Ar to jāsaprot – produktu nolikt vietā, kurā nav siltāks par 21 grādu. Nereti, īpaši ziemas periodā, temperatūra mājās ir krietni augstāka. Māris Astičs informē, ka saldēts ir -18 grādu un uz leju, ledusskapja temperatūra ir no – 2 līdz – 6 grādiem, sausa, vēsa vieta nozīmē vieta, kur nav siltāks par 18 grādiem.

Diskusijas epicentrā atrodas tieši tomātu un gurķu glabāšana. Agronome Mārīte Gailīte uzskata, ka šie dārzeņi vislabāk jūtas siltā vietā.

Mārīte Gailīte
agronome

Ar tomātu tā lieta ir traģiska. Tomāts pie temperatūras zem 12 grādiem zaudē garšu uz mūžu, mūžiem. Cukuri un visas vērtīgās vielas, kas nodrošina tomāta garšu, izlietojas.

Lai arī viedokļi dalās, tāpat visvairāk vērtīgo uzturvielu ēdājs saņems tad, ja produktu pēc iegādāšanās realizēs pēc iespējas ātrāk!