Kukaiņi – nākotnes maltīšu sastāvdaļa? “Bez Tabu” kopā ar zinātnieci gatavo slieku pulvera kēksus

Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

2 komentāri

Ikdienā zinātniece Ilga Gedrovica pēta ne tikai visiem labi zināmus pārtikas produktus, bet pievērsusies arī latviešu ēdienkartei netipiskiem maltīšu papildinātājiem – sliekām, kuras, starp citu, ir lielisks olbaltumvielu avots.

Šobrīd Latvijā neatrodas ne slieku, ne circeņu, ne citu kukaiņu audzētas, lai gan ir valstis, kur tos ēst ir norma. Ilga ir pārliecināta, ka tas ir tikai laika jautājums, kad arī Latvijas veikalu plauktos parādīsies kukaiņi.

Jānorāda, ka pētniecība notiek tikai un vienīgi laboratorijā. Kukaiņus zinātniece iegūst no konkrēta slieku audzētāja. Ilga pēta apstākļus, kādos tas audzis, pēc tam seko pārstrādes process, lai izvairītos no baktērijām, tālāk jau sliekas kaltē. Pēc tam gatavo slieku pulveri, kuru klāt var pievienot maltītēm.

Ilga Gedrovica
zinātniece

Es vēlos likt cilvēkiem saprast, ka vieglprātīgi rīkoties, ejot savā dārzā, rokot sliekas un mājas kārtībā tās kaltējot, nebūs droši.

Pētniecības rezultātā Ilga pagatavojusi daudz dažādu ēdienu, kuriem pievienots slieku pulveris. Konstatējusi, ka vislabāk tas iederas pie maizes, kēksiem, makaroniem un citiem miltu produktiem. Pulverī ir tik daudz olbaltumvielu, lai to jau oficiāli atbilstoši Latvijas regulējumam varētu dēvēt par olbaltumiem bagātu produktu. Tāpat sastāvā ir šķiedrvielas un minerālvielas.

Tāpat zinātniece atklāj, ka jau tagad cilvēki bieži uzturā lieto kukaiņus, jo to daļiņas ir klāt dažādiem pavisam ierastiem produktiem.

Ilga Gedrovica
zinātniece

Tie paši kviešu milti, tie arī bagātīgi satur kukaiņu daļiņas. Tāpat arī saldēti dārzeņi. Mums ir jāpārvar psiholoģiskais bloks, kas mūsos mīt pret kaut ko neparastu.

Pārtikas un veterinārais dienests norāda, ka šobrīd ir pāragri runāt par to, kad produkti, kuros ir kukaiņi, varētu nonākt veikalu plauktos. Tomēr diskusijas par to notiek visā Eiropā.

Diāna Birkenfelde
Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve

Tie ir gan siseņi, circeņi, vaboles un pat skudras. Ja Eiropas Komisija piešķirs atļaujas, tad arī visā Eiropā šādi jauni produkti tiks laisti tirgū.

Piemēram, Beļģijā un Francijā jau šobrīd ir pieejami produkti, kuru sastāvā ir kukaiņi.