Kas ir zarnu nūjiņas, un kuras mums ir visbīstamākās?

Skaidrīte Nitiša

Autors: Skaidrīte Nitiša

TV3 Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ļoti labi orientējas savstarpējo konfliktu un dažādu problēmu risināšanā.

Pievienot komentāru
Kas ir zarnu nūjiņas, un kuras mums ir visbīstamākās?

Vārdu savienojumus “zarnu nūjiņas” mums visbiežāk  saistās ar nepatīkamu slimību, taču vairums zarnu nūjiņu paveidu mūsu veselībai ir pilnīgi nekaitīgi.

Zarnu nūjiņu grupas baktērijas ir mikroorganismi, kas atrodami jebkura cilvēka vai siltasiņu dzīvnieka zarnu traktā.

Ir patogēnās un nepatogēnās zarnu nūjiņas. Patogēnās ir bīstamas, un tās, kuras skārušas Siguldas bērnudārza audzēkņus ir vienas no visbīstamākajām zināmajām baktērijām, jo pietiek vien ar dažām, lai nopietni inficētos un vai pat varot būt letāls iznākums.

Pēc pēdējiem Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Siguldā zarnu infekcijas simptomi atklāti jau 34 cilvēkiem: 30 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem. Zarnu nūjiņas izraisītā STEC infekcija laboratorisksi apstiprināta sešos gadījumos.

Par laimi gadījumu, kad atklāj mūsu veselībai bīstamās zarnu nūjiņas, ir maz, salīdzinājumā, cik bieži konstatē, piemēram, salmonellu, kas ir pat simti gadījumu gadā, bet patogēno zarnu nūjiņu uzliesmojums gada laikā var būt tikai viens vai pat neviens.

Patogēnās zarnu nūjiņas visbiežāk apdraud bērnus vecumā līdz pieciem gadiem, cilvēkus pēc 60 gadu vecuma, grūtnieces un cilvēkus ar novājinātu imunitāti.

Bīstamās baktērijas visbiežāk konstatē uz augļu un dārzeņu virsmas, liellopu gaļā.

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot bīstamākās Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās infekcijas, nepieciešams ievērot profilakses pasākumus.

Īpaši rūpīgi mazgāt augļus un dārzeņus! Negriezt gaļu un dārzeņus, augļus ar to pašu nazi!

Inficēties ar patogēnajām zarnu nūjiņām var arī ūdenī, īpaši silto zemju peldbaseinos. Nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas, vai ja ir šaubas par ūdens kvalitāti! Ievērot personīgo higiēnu un bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, kā arī pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība.

Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

Patogēno zarnu nūjiņu uzliesmojumi visbiežāk ir no jūnija līdz septembrim, kad ir īpaši jāuzmanās.