Artūrs Špaks

Autors: Artūrs Špaks

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

6 komentāri

Sieram, kuram dots mūsu valsts vārds, ir ļoti specifiska smarža. Tiem, kuriem tā izraisa riebumu, rodas pamatots jautājums, kādēļ Latviju ir jāasociē ar īpatnēji smaržojošu sieru.

”Bez Tabu” Rīgas centrā garāmgājējiem piedāvāja paostīt ar Latvijas vārdu saistīto piena produktu un pārliecinājās, ka ir grūti atrast vienaldzīgos. Kamēr vieni pretīgumā novērsās, citi to labprāt arī nodegustēja.

Pārtikas un veterinārais dienests pat saņēmis sūdzību no kāda patērētāja, kurš norādījis, ka nopirktais siers nelabi ožot. Dienesta inspektoru ceļi veduši uz Smiltenes pusi, kuri Blomes pienotavā top jau pieminētais siers.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja skaidro, ka šāds nosaukums piena produktam ir kopš pagājušā gadsimta vidus, taču līdz tam tas bijis sastopams ar citu nosaukumu.

Ilze Bogdanova
“Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja

Siers ir katru dienu jāmazgā un gleme (īpaša baktērija) jāpārnes no vecākiem sieriem uz jaunākiem. Rezultātā veidojas gan specifiskā garša, gan smarža. Telpā, kur siers nogatavinās, gaisā jūtama amonjaka smaka.

I. Bogdanova gan uzsver, ka amonjaka izdalīšanās ir dabīgs process. Ilgāk paliekot vienā telpā ar lielu siera daudzumu, acīs var sariesties asaras. Uzņēmuma pārstāve uzsver, ka viņasprāt siers smaržo, nevis smird un darbinieki pie īpatnējās smaržas jau ir pieraduši.

Latvijas siera vēsture izsekojama līdz 19. gadsimtam, taču tikai 20. gadsimtā tam dots pašreizējais nosaukums.

Šefpavārs Andris Rūmītis ar Latvijas sieru pirmo un pēdējo reizi saskārās bērnībā, kad, atverot ledusskapja durvis, viņa nāsis piepildījās ar specifisko smaku. Šefpavārs, gatavojot maltīti, līdz šim šo sieru nav izmantojis. Īpašais aromāts varētu radīt diskomfortu citiem restorāna apmeklētājiem.

Pēc ”Bez Tabu” lūguma šefpavārs piekrīt piedāvāt dažādu uzkodu variācijas, kurās izmantots mūsu valsts vārdā nosauktais siers.

Andris Rūmītis
Restorāna “Hercogs” šefpavārs

Spriežot pēc manām garšas kārpiņām, šis siers ļoti labi iet kopā ar skābēni saldu piedevu. Vēl pa virsu var uzēst arī riekstu.

Pierīvējot sieru salātiem, tā specifiskais aromāts vairs nav tik spēcīgi jūtams.

TOP komentāri

  • Natālija Gudava
  • Lase Jūlija
    +2 +2 0

    Lase Jūlija

    Nav ne vainas sieram... viens no gardākajiem mūsu zemē ražotajiem.
    Bet viss jau atkarīgs no gaumes un baudvielām... vai vispār garšo sieri vai tikai klasika...
  • Ojārs Blumbergs
    +3 +2 -1

    Ojārs Blumbergs

    Mani draugi sieru zemēs-Šveicē un Francijā ikreiz,kad braucu uz turieni ,neaizmirsa un neaizmirst atgādināt ,lai ciemakukulim aizved divas lietas: nēģus un ... labi daudz "LATVIJAS SIERA" . Es pat domāju ,ka tikai siera dēļ mani tik laipni sagaida.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Pagatavosim rozā maizītes! Recepte biešu briošmaizītēm

Pagatavosim rozā maizītes! Recepte biešu briošmaizītēm

Pavisam vienkārša recepte gardām maizītēm, kas būs pārsteigums gan ģimenei, gan viesiem to krāsas dēļ. Un tie, kuriem bietes negaršo, nesatraucieties, jo bietes receptē galvenokārt pilda krāsošanas funkciju un to garša maizītēs teju nav jūtama.

Lasi vēl