Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

15 komentāri

Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūras students radījis galda piederumus, kas sola samazināt svaru un mainīt ēšanas ātrumu. Īpaši noderīgi šie galda piederumi varētu būt tiem, kuri sevi sauc par ātrēdājiem. Tāpat arī dizaina priekšmetu mīļotājiem teju pusotru kilogramu smaga dakša vai nazis varētu tīri labi patikt.

Šobrīd Nauris studē Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā, un ir grūti noticēt, ka vēl maģistrantūrā students svēris 120 kilogramu un tieši paša svars mudināja izveidot tādus galda piederumus, kas mainītu ēšanas paradumus un ļautu atbrīvoties no liekā svara:

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Visi saistītie raksti

“Rezultāts ir 1,3 kg smaga dakša ar iedobēm pirkstiem, lai lietotājs var meklēt sev ērtāko veidu kā turēt,” norāda Nauris Cinovics!

Parasti galda piederumi sver ap 50 nu smagākie līdz 100 gramiem, bet te kilograms 300 gramu katrs. Taču dizainers neapstājas, un nu seko ideja par īpašiem traukiem.

“Mana pirmā doma bija samazināt šķīvi. Taču tapa šķīvis, kas ir ne tikai mazāks, bet šķīvis, kas vizuāli palielina ēdiena daudzumu. Gropes šķīvī rada kalna efektu,” paskaidro dizainers.

Vizuālo apmānu panāk ar gropēm šķīvī, lai arī trauks vēl ir tikai tapšanas procesā, jau šobrīd mērķis ir skaidrs – ēšana kļūst par spēlēšanos ar ēdienu, un tādā izpratnē, kas nav nosodāma.

“Ja, piemēram, standarta šķīvī dakša brauc pa virsmu, tad dizaina šķīvī ir atdures punkts un notiek koncentrēšanās uz ēdienu. Ir iespēja baudīt ēšanas procesu,” mudina dizainers. Ēšanā nav vietas sacensībām uz ātrumu, jo ēdiens mūs spēcina un tas ir jābauda, piekrīt arī uztura speciālists!

Andis Brēmanis

Receptori, kas garšu nodrošina, ir uz mēles, un tad, ja ēdienu ātri norij, pazūd sajūtas, vai vispār kaut kas ir apēsts, un šķiet, ka jāņem vēl. Mums vajag ēšanās procesā ieviest nesteidzīgumu.

Tāpēc visi veidi, kas mudina uz nesteidzīgumu ēdot, ir atbalstāmi. Ar šiem instrumentiem jau dakšas vai karotes cēliens pie mutes būs fizisks vingrinājums!

Arī restorāna “Ferma” šefpavārs novērtē šos instrumentus kā labus un PAMATĪGUS dizaina priekšmetus. “Ir ko turēt… Galvenais, lai nesākas mājās kašķis un trauki nesāk lidot pa gaisu. Tad šķīvis vēl ir tikai puķītes,” smejot vērtē dizaina priekšmetus Māris Astičs.

Lai pārliecinātos, kā smagie instrumenti strādā, uz eksperimentu Bez Tabu uzaicina divas dalībnieces – vienu ātrēdāju, bet otra sevi sauc par cālīti. Restorāna “Ferma” pavārs Dmitrijs Redenka gan uz parastā trauka, gan uz viļņotā uzliek vienādas porcijas kazas siera salātu.

Salātu servēšanas noslēgumā jau rodas sajūta, ka rievotais dizaina šķīvis ir vairāk salātu dabūjis – vizuālais apmāns ir noticis.

Abus šķīvjus servē eksperimenta dalībniecēm, un smagos instrumentus izvēlas Anda, kura sevi dēvē par ātrēdāju. Mēs uzņemam laiku un novēlam ēdājām “Labu apetīti.”

“Es nebiju visu pagājušo mēnesi uz sporta zāli,” ēšanas sākumā atzīst Anda, kura ēd ar smagajiem instrumentiem.

Linda viņu papildina, norādot, ka, iespējams, otrā rītā pēc ēšanas jutīs muskuļu sāpes. Taču Anda visā cenšas saskatīt labo un spriež, ka, ar šiem instrumentiem ēdot, nebūs tik bieži jānodarbojas ar sportu.

Pusceļā abas ēdājas samainās, un Linda atzīst, ka viņas lēnajam tempam šie instrumenti ir par smagu, un savukārt ātrēdāja tomēr nolemj atgriezties pie smagās dakšas un naža.

Eksperimenta noslēgumā Anda atzīst, ka ir paēdusi un ka ēdusi šoreiz krietni ilgāk nekā parasti:

Anda
Eksperimenta dalībniece

Es parasti ēdu ātrāk. Ja šoreiz laiks bija 12 minūtes, tad ar parastu dakšu un nazi tās būtu divas minūtes. Turklāt es jūtos paēdusi.

“Tātad instrumenti strādā,” noslēdzot sarunu uzsver abas eksperimenta dalībnieces.

Eksperimenta sausais atlikums ir tāds, ka ātrēdājiem šis ir labs veids samazināt tempu un ēdiena daudzumu, bet cālītis ir un paliek cālītis.

TOP komentāri

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl