“Drausmīgi smird, “Holy christ” un pļurīga pļura!” Pūdētās siļķes jeb “surströmming” izaicinājums kopā ar “Bez Tabu” un Ati Zviedri!

Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

1 komentārs

“Pārsteidz savus tuvos un mīļos ar negaidītu dāvanu svētkos. Jautri brīži, baudot šo eksotisko delikatesi, garantēti.” Apraksts, kas pievienots pie kāda sludinājuma internetā, piedāvāta tiek tradicionālā zviedru delikatese: pūdētā siļķe jeb “surströmming”. 

“Bez Tabu” nolemj iepazīst šo visnotaļ eksotisko produktu, lai saprastu, kāpēc tā varētu vai nevarētu būt piemērota dāvana svētkos. Lūkass Rozītis, kurš Zviedrijā pavadījis 12 gadus, pats pūdētu siļķi ēdis divas reizes. Būtiskākais noteikums ir konservu kārbu nevērt vaļā iekštelpās, un labākajā gadījumā to atvērt zem ūdens, lai kaut kaut nedaudz neitralizētu pirmo smakas mākoni.

“Tradicionāli siļķi liek uz sausas maizītes, pa virsu vārītus kartupeļus, skābu krējumu, sīpolu un “vico” iekšā,” norāda Lūkass Rozītis. Zviedriem tas nebūt neesot tradicionāls Ziemassvētku ēdiens, bet ik gadu augustā tiek organizēts īpašs “surströmming” festivāls, protams, zem klajas debess.

“Bez Tabu” žurnālistei Baibai Runcei “surströmming” degustācijā pievienosies kolēģis no “Bez Tabu” Artūrs Špaks, kurš atklāj, ka jau kopš vidusskolas vēlas noskaidrot, kā garšo pūdēta siļķe. “Es bieži esmu skatījies “youtube” video, kuros cilvēki degustē siļķi un rīstās, manuprāt, viņi tikai tēlo, tāpēc gribu pārbaudīt,” tā Artūrs Špaks.

Baibai un Artūram eksperimentā pievienosies ar mūziķis Atis Zviedris. “Man patīk eksperimentēt virtuvē, paldies, ka uzaicinājāt, mani kā makšķernieku šis ļoti intriģē,” norāda Atis Zviedris. Brīvprātīgi un nedaudz piespiedu kārtā konservu kārbu pieteicies atvērt Artūrs Špaks, tomēr uztraukums dara savu, un tas jau izrādās visai grūts uzdevums.

Kamēr vienam no trīs degustētājiem pat grūti atrasties atvērtās kārbas tiešā tuvumā, Atis un Artūrs pēta siļķes uzbūvi. Tiesa gan apetīte zudusi visiem. “Tāda pļura ar pļurīgu pļuru virsū un ar pļurīgām iekšām, un visa āda arī tāda pļurīga,” tā pūdēto siļķi novērtē Atis Zviedris. Tomēr, kas jādara, jādara, un no spēles neviens vēl nav gatavs izstāties… Kā veicās visiem trīs eksperimenta dalībniekiem? To skaties video!