Bez Tabu eksperiments! Vai nezinātājs pagaršojot var pateikt, kur dēta ola – sprostā vai brīvībā

Agnese Drunka

Autors: Agnese Drunka

Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

3 komentāri

  Tiktāl esam izglītoti, lai zinātu, ka ola, kas apzīmogota ar skaitli 3 – ir sprostā dēta ola, 2 – kūtī jeb slēgtā alternatīvā sistēmā ražota ola, kas nozīmē, ka dējējvistām nodrošināta daļēja brīvība.  Skaitlis 1 apzīmē brīvos apstākļos turētu vistu olas, bet 0 apzīmē bioloģiskās olas. Bez Tabu šogad Lieldienās veic eksperimentu, lai noskaidrotu, vai nezinātājs var atšķirt sprostā dētu olu no olas, kuras dējēja skrējusi brīvībā.

Tas nav tikai  cipars  uz čaumalas, kas atšķir vienu olu no citas. Olas stāsts sākas ar to, ko vista ēd un kā tā dzīvo,  ar stingru pārliecību norāda pavārs un nu arī vistkopis Mārtiņš Rītiņš, kura pārraudzībā ir gailis vārdā Kaspars un deviņas vistas. Arī katrai vistai pavārs devis vārdu:”Tā resnākā ir Evita,  tad ir Unda un tā melnā, riebīgā ir Inga,  jo viņa man knābj, ņem asinis no manis.”

Bez Tabu pie Mārtiņa vistām ieradies tieši uz brokastlaiku, bet pirms ķerties pie maltītes saimnieks izrāda dējēju apartamentus jeb ziemas māju, kas ir īpašiem kokgrebumiem un koka glezniņām pie sienām rotāta. Vistu ziemas mājā kronis visam ir lustra, kas atgādina teātra vai operas nama gaismekļus. Tieši ar izdomu iekārtoti aparamenti, proti vistas dzīvesvieta, kā arī bioloģiskā barība ir tas, kas ļauj pavāram savas vistas saukt par laimīgām, bet olas par īpašām:”Tas, ko tu dod olai, ļauj tai būt veselīgākai un garšīgākai,  tas ir pats svarīgākais. Manām vistām olas “nāk” bez stresa, dabīgi un ar prieku. Un šīs ir priecīgas vistas.”

Mārtiņš smejot, savu vistu olas salīdzinot ar nebrīvē dētu olu, sauc tās par Faberžē olām. Tikmēr uztura speciāliste Inese Siksna atklāj, ka pie mums arvien biežāk pēta ar ko brīvā dabā skrejošas vistas ola atšķiras no sprostā dētas.  Rezultāti nav krasi atšķirīgi, tomēr ir: “Viena lieta , ko skatās ir olbaltumvielu daudzums olu dzeltenumos. Vairākās publikācijās minēts, ka brīvībā skrejošo vistu olās varētu būt mazliet vairāk olbaltumvielu. Sprostā dētā varētu būt 13-14 gramu, bet brīvībā skrejošas vistas olai ap 16 gramu. Bet, ja ņem vērā, ka ola sver 50-60 gramu, tā atšķirība nav liela. Vēl var atšķirties aminoskābju sadalījums, kas nozīmē, ka brīvībā dēta ola ir mazliet vērtīgāka ar vielām, kas nepieciešamas, lai uzturētu mūsu organisma pamatvajadzības.”

Kamēr sprostā viss ir kontrolēts, skaidrs, ka brīvībā grūtāk pamanīt visu, ko vistas apēd. “Ir pētījumi, kuros atklājas, ka brīvībā skrejošu vistu olās atrodams svins, kam tur galīgi nevajadzētu būt. Savukārt par sprostos dētām olām ir pilnīgi skaidrs. Viss, ko vista sprostā ir ēdusi, no A-Z ir kontrolēts, un mēs to saņemam gala produktā – olā,” uzsver uztura speciāliste.

Tikmēr Mārtiņš Rītiņš stāv un krīt par brīvībā skrejošas un bioloģiski barotas vistas olu, norādot uz to, ka atšķirības pamanāmas jau jēlas olas izskatā. Mārtiņš Rītiņš: “Brīvībā dētai olai baltums ir stingrāks, bet dzeltenuma krāsa nav tik spilgta.”

Arī uztura speciāliste norāda, ka, jo dzeltenāks dzeltenums, jo skaidrāk, ka tā ir lauku oliņa, ir aplams uzskats: “Ļoti, ļoti dzeltena dzeltenuma krāsa ļauj domāt, ka vistai ir dota barība, kas krāsu padara intensīvāku, jo cilvēkam psiholoģiski patīk dzeltenā krāsa.”

Ir pienācis laiks noskaidrot, vai nezinātājs pagaršojot, var atšķirt sprostā dētu olu no brīvas vistas olas. Tāpēc liekam vārīties sprostā dētu, kūtī un Mārtiņa Rītiņa brīvībā skrejošas vistas olas, pēc četrām minūtēm tās sagatavojam olu baudītājiem. Eksperimentā piedalās pieci olu gardēži, kuri pagaršo visas trīs un diemžēl, kļūdās nosakot, kura ola ir sprostā, bet kura brīvībā dēta. No pieciem eksperimenta dalībniekiem trīs aizšāva galīgi greizi, kamēr divi lēma, ka blāvākā un viņuprāt garšīgākā ir Mārtiņa Rītiņa vistas ola. Lai arī eksperimentā laimīgo vistu olu lāga neatpazina, uzķeroties uz krāsu un aizmirstot par garšu, uztura speciāliste uzsver, ka ēdot svarīgas ir emocijas, tāpēc stāsta noslēgumā, baudām olu tā, kā pavārs uzskata par vislabāko veidu, proti, iedzerot olu jēlu.

Foto

3 komentāri