“Baltas, tārpveidīgas figūras” laša maltajā gaļā! Kas tas ir, un vai to var lietot uzturā?

Baiba Runce

Autors: Baiba Runce

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kas gatava piedzīvojumiem un avantūrām. Ar tādu pašu kaislību dara arī savu darbu.

7 komentāri

”Svētku dienā atsaldēju maltu laša gaļu un gatavojos taisīt kotletes, kad gaļas masā ieraudzīju mazus baltus tārpiņus…, pārtraucu,” raksta Bez Tabu skatītāja, kura iegādājusies veikalā saldētu laša malto gaļu ”Viči”. Viņa uzskata, ka iegādājusies tārpaina laša malto gaļu, un vēlas brīdināt citus pircējus.

Bez Tabu pārliecinājās, ka masā tik tiešām atrodami balti, tārpiem līdzīgi objekti. Pirms gada Pārtikas un veterinārais dienests saņēmis identisku sūdzību, veikta laboratoriska izmeklēšana, kuras rezultātā parazītu klātbūtne netika konstatēta.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta Grīnberga vērš uzmanību uz to, ka produkts iegūts, mehāniski atdalot zivs gaļu, ar preses palīdzību caur dažāda izmēra sietiem atspiežot lašu gaļu no asakām un citām zivs daļām.

Līdzīgos gadījumos par parazītiem ir noturēti atlikumi no zivs vēdera plēves. Šādi iegūtiem zvejas produktiem neesot ierobežojumu tirdzniecībā.

Tomēr konkrētajā veikalā ir veikta pārbaude, PVD inspektori noņēmuši paraugu laboratoriskai izmeklēšanai, lai būtu droši – ir vai nav parazīti šajā produktā. Produkta ražotājs ”Vičiūnai group” oficiālā vēstulē skaidro, ka baltās sastāvdaļas laša gaļā ir centrālās muguras smadzenes jeb centrālais nervs, produkts esot drošs un piemērots lietošanai pārtikā.

Šefpavārs, zivju ēdienu speciālists Māris Astičs piekritis demonstrēt atšķirību starp maltu un mehāniski atdalītu laša gaļu. Mehāniski atdalīta gaļa tiek samalta vairākas reizes, savukārt, audzētavu foreles un lašus maļot, veidojas tartars, kuru var ēst arī svaigu.

Pavārs ar pinceti izplūkā asakas no laša filejas, sievietēm šis process varētu atgādināt uzacu korekciju, tad lasis rūpīgi tiek atdalīts no ādas, un fileja samalta. Tikmēr atkususi arī saldētā masa, tajā atrodamas vairākas zivs daļas (asaka, āda), bet Māris Astičs uzskata, ka cilvēku veselībai tās nekaitē, iespējams, nedaudz ietekmē garšu, un, protams, vizuālo izskatu.

Māris Astičs

Māris Astičs
šefpavārs

Teorētiski restorānā arī pasniedz lasi ar ādu, ādu var ēst, nekas slikts cilvēkam nenotiek. Vienkārši šajā gadījumā mēs sagaidām, ka smalkmasa būs perfektāka, bez visiem baltumiem, melnumiem utt.

Šefpavārs norāda uz cenu atšķirību – konkrētā mehāniski atdalītā laša gaļa maksā mazāk nekā 3 eiro kilogramā, svaigu lasi restorāni iepērk par 9–14 eiro kilogramā, atdalot no galvas, asakām un ādas, zūd apmēram puse produkta svara.

Protams, vizuāli un pēc garšas var atšķirt sagatavotās laša kotletes, saldētās maltās gaļas kotlete ir daudz sausāka.

7 komentāri