Alise Kubiloviča

Autors: Alise Kubiloviča

Bez Tabu raidījuma žurnāliste, kura ar lielu rūpību un uzmanību iesaistās sadzīvisku konfliktu un nebūšanu risināšanā.

2 komentāri

Aptuveni 25% iedzīvotāju Latvijā ir laktozes jeb piena produktu nepanesamība. Arvien vairāk ražotāju pievērš tam uzmanību, piedāvājot produktus bez laktozes vai ar samazinātu tās daudzumu. Uz viena no bezlaktozes saldējuma veidiem norādīts brīdinājums, kas aicina ar galaktosēmiju slimojošajiem to nelietot, tomēr cilvēki ir nesapratnē, kas tā ir par slimību.

Gremošanas slimību centra “Gastro” gastroenteroloģe Ilze Kikuste atklāj, ka galaktosēmija ir reta, ģenētiska slimība. To konstatē uzreiz pēc dzimšanas. Pieaudzis cilvēks ar to vairs nevarot sasirgt.

Ar galaktosēmiju slimojošie cilvēki nespēj metabolizēt cukura galaktozi. Savukārt, ja organisms nespēj “tikt galā” ar cukuru, tas rada nopietnas veselības problēmas.

Ilze Kikuste
Gremošanas slimību centra “Gastro” gastroenteroloģe

“Tās ir smagas neiroloģiskas problēmas, aknu un nieru bojājumi. Taču jāatkārto, ja sievietes mazulim ir šī slimība, viņa par to zinās, jau izejot to dzemdību nama. Tas nozīmē, ka tiks informēta par to, kādus produktus var dot savam mazulim.”

Bezlaktozes saldējumu izvēle veikalos nav liela. Jāpiebilst, ka saldējumi vanniņās un vafeļu glāzītēs ir atdalīti, tādā veidā apgrūtinot pircējus, kuri meklē konkrētus produktus.

Klasiska plombīra vanniņa maksā nedaudz virs diviem eiro. Savukārt bezlaktozes saldējuma cena sasniedz gandrīz četrus eiro. Speciāliste paskaidro, ka jebkurš bezlaktozes produkts var būt gatavots ar pienu. Svarīgi, lai pienam pievienots ferments.

Pievienotais ferments ir nepieciešams piena cukura sašķelšanai. Tāpēc konkrētais saldējums nenodara kaitējumu tiem, kas ir problēmas ar tā sašķelšanu saviem spēkiem.

Starp citu, fermentu, kas sašķaida piena cukuru, esot iespējams iegādāties arī aptiekā. Tas esot ļoti ērts veids cilvēkiem ar laktozes nepanesamību kā būt drošiem, ka produkts, kuru lieto, nenodarīs nekādu kaitējumu!

Jāpiebilst, ka atvēsinošo gardumu iespējams pagatavot arī mājas apstākļos. Svarīgi – tas ir ļoti viegli!

Foto

 

TOP komentāri

  • Jānis
    +1 +1 0

    Jānis

    Kārtējais bizness.
    Cilvēks nav piedzimis, lai karātos pie govs pupa. Tas ir normāli, ka nepanes dzīvnieku pienu.

Pievienot komentāru

Lūdzu, ievēro portāla lietošanas noteikumus. Nepiemēroti komentāri tiks dzēsti, bet to autoriem – komentēšanas iespēja liegta!

Lasi vēl