Komentāri

Melnais ledus ir visbīstamākā dabas parādība un braukšanas apgrūtinājums, jo to ir grūti pamanīt. Dažkārt ceļš izskatās slapjš, bet patiesībā to klāj plāna caurspīdīga ledus kārtiņa. Citreiz melno ledu var klāt sausa sniega kārtiņa. Ja ir aizdomas par melno ledu, esiet īpaši uzmanīgi. It sevišķi, šķērsojot tiltus un ceļu pārvadus.

“Melnā ledus” laikā sēžot pie automašīnas stūres, ir jāaizmirst par straujām kustībām un stūres ”raustīšanu”. Tā vietā jācenšas braukt ”slaidi”. Proti, ātrums jāuzņem un jāsamazina ļoti pakāpeniski un vienmērīgi, tāpat bez asām kustībām jābrauc arī pagriezienos, stāsta Drošas braukšanas skolas eksperts Arturs Priednieks.Vēl pirms sēšanās pie automašīnas stūres laikā, kad var veidoties tā dēvētais ”melnais ledus”, šoferim ir jāņem vērā – spēkratam jābūt piemērotām riepām. ”Uzskatu, ka labākas ir tās, kurām ir radzes, nevis tās, kurām ir lameles,” saka A. Priednieks.Paaugstinātas apledošanas riska vietas ir tilti un ceļu posmi ūdenstilpju un meža tuvumā.”Jebkuras piedziņas auto pie izslīdēšanas jāievēro šāds princips – spēkrata riteņiem jābūt vērstiem tajā virzienā, kur gribam nokļūt. Tāpat arī autovadītāja skatam jābūt vērstam turp, kur gribam, lai auto brauc,” stāsta A. Priednieks.

”Ja ir jābremzē, bet automašīna turpina slīdēt, piemēram, priekšā stāvošas automašīnas virzienā, tad nevajag saspringt, bet jāmēģina priekšā esošais šķērslis apbraukt. Šādā situācijā jāturpina spiest bremzi un jāmeklē apbraukšanas ceļš. Savukārt stūrēšanu mēģinām veikt, salīdzinoši maz pagriežot stūri. Jo vairāk sagriezīsim stūri, jo automašīnai būs grūtāk veikt apbraukšanu,” stāsta eksperts.

Melnais ledus pārsvarā rodas laikā, kad temperatūras mērījumu stabiņš atrodas no nulles līdz +3, +5 grādiem pēc Celsija. Tas veidojas ne vien no lietus un peļķēm, bet arī miglas dēļ.

Vieglāk ”melno ledu” pamanīt naktī, jo tas var atspīdēt pret automašīnas apgaismojumu. Dienas laikā faktiski jāseko līdzi gaisa temperatūrai.

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Savu popularitāti atjauno džins: tradīciju stiprināšana, klasisku vērtību cienīšana vai mūsdienu garšas?

Džina popularitāte pasaulē pieaugusi pēdējos 10 gados, bet Latvijā – tikai pēdējo gadu laikā. Pēc Starptautiskā Vīnu un stipro alkoholisko dzērienu reģistra (IWSR) 2017. gada datiem džina patēriņš 2016. gadā ir audzis par 15% (pret 2015. gadu). Šodien džins ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Tam ir dažādi garšu veidi, tomēr vispopulārākais nemainīgi ir tradicionālais džins –  ar izteiktu un patīkamu kadiķogu garšu.

Lasi vēl