Priekšstats par tradicionālu Ziemassvētku maltīti latviešiem ir ļoti atšķirīgs

0 komentāri

Pēc latviešu tradīcijām, Ziemassvētku vakarā uz galda jābūt 12 ēdieniem. Starp tiem ir šķovēti kāposti, pelēkie zirņi un cūkas šņukurs. Taču arvien vairāk cilvēku tradicionālos svētku gardumus mēģina dažādot. Tikmēr sociālantropologi atzīst, ka Latvijā pēdējos gados nemaz vairs neesot vienotā principa, pēc kā cilvēki izvēlas, ko likt Ziemassvētku galdā.  

Cauru gadu Latvijas iedzīvotāji labprāt mēģina ko jaunu, dodot garšu kārpiņām jaunu pieredzi, bet Ziemassvētkos paliek pie tradicionālās ēdienkartes, taču tai jābūt ar svaigu piesitienu.

Šefpavārs Valters Zirdziņš Ziemassvētku galdu piedāvā dažādot. Piemēram, speķa pīrādziņu vietā pagatavot truša pīrāgu. Daudzi latvieši ir ar mieru pamēģināt ko jaunu, taču reizē arī diezgan tradicionālu, tāpēc šāds ēdiens it īpaši pieprasīts.

Valtera restorāna šefpavārs Valters Zirdziņš:
Protams, ir kaut kādas nianses, varbūt varam šodien kaut ko pagatavot ar odziņu, bet klasiskās vērtības dominē. Cilvēki vairāk domā par ekoloģiskām lietām un vietējo. Protams, vienmēr būs arī tādi, kuri suši uzliks uz galda, viss tas ir neizbēgami, bet lepojas ar to, ko paši ir izdarījuši.

Tikmēr sociālantropologi atzīst, ka par tradicionālo Ziemassvētku galdu Latvijas iedzīvotājiem ir ļoti dažāds priekšstats.

Sociālantropoloģe Santa Zirne, kura augstskolā lasa lekcijas par ēdiena antropoloģiju, norāda, ka priekšstats par tradicionālo latviešiem patiešām ir ļoti atšķirīgs – katra ģimene veido šo galdu, balstoties gan uz latviešu, gan kāda novada, gan savas vecmāmiņas tradīcijām.

Santa Zirne sociālantropoloģe:
Kad es saviem studentiem prasīju, kas tad ir latviešu tradicionālais ēdiens, tad viņi visi sauca cūkas šņukuru. Tad es arī prasīju, vai jūs viņu arī ēdat? Lielākā daļa no viņiem pat nekad nebija pagaršojuši, līdz ar to, ko saucam par latviešu ēdienu un tas, ko patiešām ēdam, atšķiras diezgan pamatīgi, droši vien tradicionāls ir tas, ko tajā brīdī ģimenē tāds šķiet.

Nemainīgs un pat vienojošais elements paliek viens: Ziemassvētkos mēs joprojām ēdam mājās gatavoto ēdienu – reizēm tas ir kaut kas pavisam netradicionāls, reizēm jauns vai veģetārs, bet galvenais – pašu gatavots. Turklāt secināts, ka mūsdienu Ziemassvētku galds salīdzinājumā ar to, kāds tas ir bijis piemēram, pirms gadiem 200, tagad kļuvis krietni vieglāks un ar mazāk kalorijām.

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
”Absolut Invite” bārmeņu konkursā uzvar ”Mākonis Coctails&Design” pārstāvētā komanda

“Absolut Invite” bārmeņu konkursā uzvar “Mākonis Coctails&Design” pārstāvētā komanda

23.martā, ”Mill Rīga” telpās norisinājās ”Absolut Invite 2017” bārmeņu konkurss, kurā notika cīņa par galveno balvu – iespēju piedalīties ”Absolut Invite” pasaules finālā – Zviedrijā, kā arī gada garumā kļūt par ”Absolut” sadarbības bārmeni, kopā apceļojot pasaules labākos bārus. Sīvā cīņā uzvaru izcīnīja ”Mākonis Coctail&Designe” pārstāvētā komanda, kuras sastāvā bija bārmeņi Rihards Piternieks un Ilmārs Munkevics.

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas