Latvijas zinātnieki izgudrojuši veselīgus čipsus no pelēkajiem zirņiem

0 komentāri

Latvijas zinātnieki izgudrojuši čipsus, kas ne vien nekaitē veselībai, bet ir pat ieteicami. Eksperimentālais produkts tiek gatavots no pelēkajiem zirņiem. Neko tādu Eiropā vēl neražo. Tiek strādāts arī pie brokastu pārslām no kviešiem un rudziem.

Pelēko zirņu čipsiem vēl ir eksperimentālo paraugu statuss. Zinātniskie pētījumi pierāda, ka tajos ir daudz aminoskābju un olbaltumvielu. Tāpēc grauzt šādus čipsus ir veselīgi, bet par apēstā produkta daudzumu īpaši nav jāuztraucas arī slaidās līnijas piekritējiem.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehnoloģiju un Zināšanu pārneses centra vadītāja  Sandra Muižniece-Brasava: 
Mēs esam sākumstadijā. Vēl strādāsim, liksim dažādas garšas un konsistences, jo ir ļoti svarīgi, lai produkti pirmām kārtām būtu veselīgi, otrām kārtām – garšīgi, lai man kā patērētājiem stieptos roka un gribētos šo produktu vēl un vēl paņemt.

Kraukšķīgie zirņu čipsi ar cepto sīpolu garšu varētu būt laba uzkoda pie alus. Savukārt šokolādes variants varētu iepatikties bērniem un dāmām. Zinātnieki arī strādā pie formas. Čipsi varētu būt arī placināti. Kuri no tiem nonāks līdz veikala plauktam, vēl nav skaidrs.

Savukārt ar brokastu pārslām zinātnieki ir tikuši daudz tālāk. Septembrī pārdošanā tika nodota pirmā partija, kas ir domāta bērniem. Šajās pārslās divreiz mazāk cukura un nav konservantu.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Ilga Gedrovica:
Mēs lepojamies ar to, ka šis produktiņš ir pilnīgi no Latvijas, no Latvijas graudaugiem, pilngraudu kvieši un auzas, ir procesā arī no rudziem, kas ir tipiski Latvijai, un nav nekādu uzlabotāju, kas nav vēlams cilvēku veselībai.

Pašlaik zinātnieki turpina darbu pie pieaugušajiem domātajām pārslām. Tās būšot no rudziem un dzērvenēm.

Pašlaik LLU laboratorijā 10 brokastu pārslu veidi un 12 pākšaugu čipsi veidi. Tie atšķiras pēc garšas, bet tehnoloģiskais process šiem produktiem ir ļoti līdzīgs. Tie tiek pagatavoti, variējot ar temperatūru, spiedienu un mitrumu, bet netiek ne cepti, ne vārīti.

Pētījumi ir laikietilpīgi – no pētniecības sākuma līdz veikalu plauktiem var paiet pat pusotrs gads. Zinātnieces cer, ka viņu izgudrotie produkti kļūs par veselīgu alternatīvu kartupeļu čipsiem un importa pārslām no kukurūzas ar daudzām tā dēvētajām E vielām. Šādu pētniecību Latvijā līdzfinansē Eiropas Savienība, kur pašlaik notiek nopietna cīņa ar konservantiem un transtauksābēm.

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas