Cik kvalitatīvu ēdienu ēdam sabiedriskajās ēstuvēs, pagaidām nākas zīlēt

0 komentāri

Cilvēki, ēdot ārpus mājas, grib zināt, ko viņi ēd, jo viņus uztrauc ēdiena kvalitāte un tā izejvielu izcelsme. Taču šobrīd tikai veikala pārtikas precēm ir norādītas sastāvdaļas.

Vien retais ēdinātājs šobrīd atklāti norāda pagatavotā ēdiena sastāvu un izmantotās piedevas, lai gan tas ir svarīgi un šo informāciju gribētu redzēt 80% kafejnīcu un restorānu apmeklētāju, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja.

”Tā skarbā realitāte diemžēl ir – lielākajā daļā sabiedriskās ēdināšanas iestāžu šo interesi pēc informācijas neapmierina. Tas ēdiens tur ir tāds, kāds tas ir, un tev tas ir jāņem,” skaidro sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Lai tie, kas regulāri ietur maltītes ārpus mājas, aizdomātos, kas nonāk viņu vēderā, Rīgas centrā izveidota savdabīga instalācija ar pārtikas piedevām ēdienu vietā. Tās gan ir atļautas, jautājums tikai, cik patērētājs informēts par to izmantošanu.

”Veikalos mēs esam likuši pavēles formā, ja tu ko pārdod, viss jāuzraksta 100%, bet ēdināšanā nav aprakstīts. Kāpēc? Varam darīt ko gribam? Es domāju, ka nē. Tas nav pareizi,” retoriski vaicā Lido saimnieks Gunārs Ķirsons.

Foto: LETA

Foto: LETA

Šobrīd šis jautājums ir pašu sabiedrisko ēdinātāju atbildība. Protams, ir Pārtikas un veterinārais dienests, kas viņus kontrolē, lai šis ēdiens cilvēkiem būtu nekaitīgs.

”Būtu jābūt skaidram, ka jūs iegādājaties pārtiku, kas jau atbilst prasībām, līdz ar to nebūtu pamata domāt, ka nopērciet pārtiku, kas atbilst prasībām, un, kad sagrieziet gurķi, tas vairs neatbilst prasībām,” uzskata zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Uzskatot, ka jautājums par nekaitīgumu un drošumu ir atrisināts, jaunas izmaiņas likumdošanā vismaz šobrīd netiekot plānotas. Varbūt laika gaitā.

0 komentāri
Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Ir pieņemts domāt, ka Ziemassvētku laikam ir jābūt mierīgākajam un klusākajam laikam gadā. Tomēr pirmssvētku periods parasti ir pilns ar steigu, simts darbiem, pirkumiem, rosīšanos virtuvē un nebeidzamiem sarakstiem. Kā iegādāties Ziemassvētku dāvanas, lai tas nepārvēršas galvassāpēs?

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas