Pirmie zaļumi var būt bīstami! Ik gadu ar tiem saindējas desmitiem cilvēku

0 komentāri

Mežos un pļavās jau parādās pirmie zaļumi, kurus daudzi steidz izmantot ēšanai – gatavojot salātus vai zaļos kokteiļus. Taču katru pavasari pie toksikologiem vēršas pacienti ar saindēšanas pazīmēm pēc tam, kad uzturā lietoti nepazīstami dzinumi un pumpuri.

Veģetāriete un veģetārā uztura skolas vadītāja Dita Lase dodas uz mežu un piemājas pļavu pirmo veselīgo dzinumu meklējumos.

Pavasarī Dita pievieno saviem ēdieniem pienenes, lakšus, gārsu, tomēr ir augi, kas ir līdzīgi ēdamajiem, bet īstenībā ir indīgi un no tiem ir jāuzmanās.

Foto

Uztura speciālisti iesaka iepazīt augus un lietot tos uzturā, jo pavasarī, kad organisms ir novājināts, tas esot ļoti svarīgi, bet ēdot tikai tāpēc, ka zaļš, nepareizi.

Ik pavasarī Toksikoloģijas un sepses klīnikā nonāk vairāki pacienti, kuri lietojuši uzturā dažādus indīgus dzinumus un citus dabā pieejamos zaļumus.

Pasaulē ir sastopamas aptuveni 10 tūkstoši indīgo augu, par laimi, Latvijā indīgo augu sugu skaits ir ap 100. Šopavasar, par laimi, neviens cilvēks nav saindējies.

Kaitīgās vielas var atrasties dažādās augu daļās – saknēs, stumbros, lapās, ziedos un pat sēklās. Latvijā inde vairāk uzkrājas ēnainās vietās sakuplojušajos augos.

Pēdējos gados interneta vietnēs publicē brīnumainas receptes, kurās stipri iedarbīgu augu devas pārsniegtas 10 un pat 20 reizes, tā atzīst speciālisti. Viņi iesaka zaļā dzīvesveida piekritējiem vispirms kritiski izvērtēt receptēs iekļautos norādījumus.

Video

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas