Kā pašam pagatavot klasisko vācu Gluhwein karstvīnu?

0 komentāri

Kad termometra stabiņš tuvojas 0 grādiem, ir klāt karstvīna sezona. Karstvīnam piemītošā garša un Ziemassvētku sezonai raksturīgie aromāti rada siltuma, mājīguma un omulības atmosfēru. Bezlzāmbārs iesaka klasiskā vācu Gluhwein karstvīna recepti.

Nepieciešams:

  • 2 citroni
  • 2 apelsīni
  • 10 krustnagliņas (10 nozīmē desmit nevis 36 vai 3)
  • 2 kanēļstandziņas
  • 4-5 kardamona sēklas vai 1,5-2 tējkarotes malta kardamona (bez kaudzes)
  • 150 gr cukura (liekam mazāk, ja negribas saldu)
  • 300 gr ūdens
  • 100 gr brendijs (derēs jebkurš raudzētas vīnogu sulas destilāts, kas ir brūnā krāsā(bijis noturēts mucās) – konjaks, armanjaks, armēņu bredijs, spāņu brendijs utt.)
  • 1 pudele(750ml) jauna sausa sarkanvīna, ne vecāks par 2-3 gadiem. Ieteicamās vīnogu šķirnes Cabernet Sauvignion vai Gammay (uz ogu šķirnēm neiespringstam),
  • marle vai tējas maisiņš (ja lietosiet kardamona sēklas, pietiks ar marli, ja maltu kardamonu, tad vajadzēs tējas maisiņu)
  • diegs marles vai tējas maisiņa aiziešanai

Pagatavošana:

  • Izmantojot dārzeņu mizotāju vai mazu nazīti, nogriežam/nomizojam miziņu no citroniem un apelsīniem. UZMANĪBU – mums vajag nomizot tieši ārējo daļu, maksimāli tuvu mizas baltajai daļai, griežam plāni un prātīgi. Zem ārējās mizas esošais baltums ir rūgts, tas var sabojāt garšu.
  • Liekam iekšā katliņā miziņas (katliņa ietilpība 2-3L).
  • Krustnagliņas un kardamonu (sēklas vai pulveri) liekam attiecīgi vai nu marlē vai tējas maisiņā, aizsienam ciet un liekam katlā.
  • Iebram cukuru, pievienojam ūdeni, kanēļstandziņas.
  • Slēdzam iekšā uguni, kamēr tas sāk silt, izspiežam sulu no apelsīniem un citroniem (pārgriežam uz pusēm un izspiežam to ar rokām) UZMANĪBU: izmantojot sietiņu atdalām no sulas sēklas – citādi tās sabojās garšu. Sulu iekšā katliņā. Neaizmirstam ik palikam pamaisīt, kamēr izšķīst cukurs.
  • Kad mūsu katliņa saturs sāk vārīties, samainām uguni uz minimālo, un turpinam vārīt, maziem burbulīšiem. Vārām aptuveni minūtes 15-20, vai arī kamēr kopējais katliņā esošais šķidrums ir samzainājies līdz 1/3 no sākumā bijušā.
  • Pievinojam vīnu, sagaidām, kad tas uzvārās, pievienojam brendiju, kad tas uzvārās, ņemam nost no uguns un lejam glāzēs.

Piezīmes:

Karstvīna sīrupa daļu var sagatavot jau laicīgi, nokāst to un iepildīt sev tīkamā traukā un uzglabāt ledusskapī 1-2 nedēļas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Pasniedzot karstvīnu, var uzrīvēt tam pa virsu nedaudz muskatrieksta, pievinot svaigu apelsīnu, kā arī apelsīna un citrona miziņas, kuras uzvārījām karstvīnā.

Atcerieties, jo ilgāk jūs atstāsiet savu karstvīnu katliņā pēc uzvārīšanas, jo intensīvāka kļūs garšvielu garša dzērienā.

0 komentāri
Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Ir pieņemts domāt, ka Ziemassvētku laikam ir jābūt mierīgākajam un klusākajam laikam gadā. Tomēr pirmssvētku periods parasti ir pilns ar steigu, simts darbiem, pirkumiem, rosīšanos virtuvē un nebeidzamiem sarakstiem. Kā iegādāties Ziemassvētku dāvanas, lai tas nepārvēršas galvassāpēs?

Preces vai dāvanu kartes – kura ir labākā dāvanu izvēle?

Preces vai dāvanu kartes - kura ir labākā dāvanu izvēle?

Dāvanas izvēlēties nekad nav vienkārši. Jo ļaunāk, ja tas ir kļuvis par pienākumu. Ziemassvētku laiks ir neizbēgams dāvināšanas (un arī saņemšanas) laiks, kas nozīmē – ir jāmeklē un jāpērk dāvanas! Tomēr, ja šis process kļūst par tukšu pienākumu, tas var sagādāt nevajadzīgu stresu un pat negatīvas emocijas. Katru gadu viens un tas pats… Ja tā ir noticis – šogad vajag censties paskatīties uz dāvanu meklēšanu un gatavošanu pavisam citā gaismā! Lasi tālāk un uzzini – kā!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas