Latvijā pašlaik nav neviena ēdināšanas uzņēmuma, kas oficiāli pasniedz bioloģisko pārtiku

2 komentāri

Kamēr veikalos bioloģiskā pārtika iet savu uzvaras ceļu, tikmēr restorānu un kafejnīcu īpašnieki tā īsti nesteidz iegūt biosertifikātus. 

Amatpersonas apgalvo, ka biosertificēšanas noteikumi restorāniem ir atbilstoši, un ir patērētāju interesēs. Savukārt uzņēmēju skatījumā klientu uzticību ar sertifikātu vien nevar iegūt.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Streetburger skatlogos redzamas dažādas norādes par gaļas izcelsmi un tās kvalitāti. Burgernīcas saimnieks Aleksandrs Vēvers bija nolēmis arī iegūt pārtikas uzraugu bioloģisko sertifikātu, bet vēlāk no tādas idejas atteicās.

Aleksandrs skaidro, ka burgeros tiek likti tikai labākie jaunlopa steiki, tāpēc restorānam un arī apmeklētājiem biosertifikāts nebūtu pa kabatai. ”Eko govs maksā tikai 40 centi dārgāk nekā parastā govs. Tas ir izdevīgi, bet tas nav gaļas lops. Tātad, ja es gribu gaļas lopu bulli, viņš maksā 3 reizes dārgāk nekā parastais bullis, un tur rodas šī cenas atšķirība,” skaidro Streetburger saimnieks Aleksandrs Vēvers.
Ir divi pamata veidi, kā iespējams bioloģiski sertificēt ēdināšanas uzņēmumu.

Pirmais veids ir sertificēt vienu atsevišķu produktu, parasti tā ir gaļa, kas vienmēr būs 100% bez ķimikālijām, tātad bioloģiskas izcelsmes. Otrs veids ir – sertificēt 30, 60, 90 vai 100 procentus no visas iepirktās pārtikas. Tomēr, šādā gadījumā, kad sertifikātu var iegūt arī ja vien trešdaļa produktu ir bioloģiskas izcelsmes, klientiem var rasties kļūdains priekšstats par to, ka viņš ēd bioloģiski tīru pārtiku. Tam piekrīt arī paši noteikumu ieviesēji.

”Jāsaprot, ja jūs ejat tur regulāri ņemat šo gaļu, tad jūs dabūsiet 30%, bet, ja vienu reizi, tad var jums tajā reizē trāpīties bioloģiskā gaļa, var arī netrāpīties,” skaidro Zemkopības ministrijas biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vecākā referente Līga Drozdovska.

Restorāns Ecocatering apvieno šķietami nesavienojamo – iespējami lētas cenas par kvalitatīvu, bioloģiskas izcelsmes pārtiku. Pēc restorāna saimnieka Riharda Frīdenberga aprēķiniem 35% viņu pasniegtās pārtikas atbilst ministrijas noteikumiem, tāpēc uzņēmumam ir iespēja iegūt biosertifikātu. Taču ne tāpēc, lai pievilinātu klientus, bet gan tāpēc, lai saglabātu uzņēmuma nosaukumu, kas pretējā gadījumā būtu jāmaina. ”Saprotiet, angļu valodā ir.., tas sertifikāts ir pain in ass – skabarga pakaļā, jo vai man ir vai man nav sertifikāts, tas manu darbību nemainīs! Tikai tāpēc, lai varētu saukties bio vai eko!” skaidro Ecocatering saimnieks Rihards Fridenbergs Kalniņš.

Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš apliecina, ka viņa restorānā katra sastāvdaļa ir augusi dabīgi, bez ķimikāliju palīdzības. Mārtiņš ir arī Slow food Rīga kustības pārstāvis, un viņš rāda viņiem ir prasīgi noteikumi. Šefpavārs uzskata, ka ministrijas noteikumi neattīsta bioloģiskās pārtikas kultūru Latvijā, jo biosertifikātu viņaprāt drīkst dot tikai, tad ja visi izmantotie produkti ir auguši dabīgi.

”Ja nevar 100%, tad to vārdu nedrīkst lietot nemaz. Mūsu ēdienkartē ir ļoti, ļoti daudz slow food. Un tā starpība ir faktiski viens un tas pats bioloģisks, ekoloģisks, bet bez tā sertifikāta un tas ir uzticība tam zemniekam,” skaidro restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš.
Uzticība, šo vārdu nācās vairākkārt dzirdēt no uzņēmējiem. Iespējams tāpēc, ka restorāna reputāciju neveido sertifikāti, bet gan meistarīga ēdienu gatavošana.

2 komentāri

TOP komentāri

  • Ansis
    0

    Ansis

    Kā tad var Eko catering saukties par Eko ja nav Eko?

    27.04.2015 11:26

  • GB
    0

    GB

    Runājot par burgeriem ,vai viņi paši audzē lielopus ? Un kā Rītiņa kungs var zināt pasūtot no ārvalstīm produktus ,vai zaļumus tie ir 100% slow food

    26.04.2015 21:02

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
”Absolut Invite” bārmeņu konkursā uzvar ”Mākonis Coctails&Design” pārstāvētā komanda

“Absolut Invite” bārmeņu konkursā uzvar “Mākonis Coctails&Design” pārstāvētā komanda

23.martā, ”Mill Rīga” telpās norisinājās ”Absolut Invite 2017” bārmeņu konkurss, kurā notika cīņa par galveno balvu – iespēju piedalīties ”Absolut Invite” pasaules finālā – Zviedrijā, kā arī gada garumā kļūt par ”Absolut” sadarbības bārmeni, kopā apceļojot pasaules labākos bārus. Sīvā cīņā uzvaru izcīnīja ”Mākonis Coctail&Designe” pārstāvētā komanda, kuras sastāvā bija bārmeņi Rihards Piternieks un Ilmārs Munkevics.

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas