Latvijā mēģina audzēt delikatešu sēnes – trifeles; pirmā raža gaidāma nākamgad

0 komentāri

Smalkās delikateses audzēšana ir sarežģīta un laikietilpīga – tā ir vismaz astoņu gadu ilga nodarbe, tāpēc riskantajā projektā iesaistījušās tikai 20 saimniecības. Kamēr vieni gaida jauno ražu, tikmēr citi nesteidzas ar ieguldījumiem, jo baidās no zaudējumiem. 

Anda Grantiņa, kura saimnieko savā lauku īpašumā Ķeguma novadā, izrāda sēņu pētniecei, mikoloģei, Diānai Meierei savas 100 lazdas, uz kuru saknēm pirms 4 gadiem izvēlējusies audzēt trifeles. Trifeļu audzēšana ļoti atšķiras no mums labi zināmās augļu un dārzeņu kopšanas.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Anda Grantiņa trifeļu audzētāja

Darba pie viņām sākumā bija vairāk, tagad es appļauju zāli, mēsloju ar attiecīgo kompleksu minerālmēsliem, kaļķoju, jo mums nav tik labs zemes PH līmenis. Mums paskāba augsne.

Trifeļu audzēšanu Anda sauc par savu vaļasprieku, un, iespējams, tas nākotnē kļūs par viņas pensiju fondu, jo trifeļu suga – vasaras jeb Burgundijas trifele – ko audzē Latvijā, maksā no 100 līdz 500 eiro par kilogramu. Peļņa būs tikai ar vienu nosacījumu: ja šim sēņu valstības aristokrātam viss Andas dārzā patiks un ja būs pircēji.

Sēņu pētniecei un Mikologu biedrības vadītājai pagaidām par Andas lazdu dārzu nav ko bilst – viss aug labi. Kopā ar viņu pirms 4 gadiem trifeļu audzēšanā iesaistījušās 20 saimniecības no dažādiem Latvijas nostūriem un 4 Latvijas ziemas kociņi ir veiksmīgi pārziemojuši, taču jaunie trifeļu audzētāji pēdējos gados nepiesakās – nogaida.

Diāna Meiere Mikologu biedrības vadītāja, Latvijas Dabas muzeja mikoloģe

Manuprāt, lieli dārzi diez vai šobrīd top, ir tie, kas jau iestādīti, un tagad ir nogaidīšanas brīdis – gan tie, kuri iestādījuši, gan tie, kuri nav iestādījuši, gaida un skatās, kas nu tagad būs. Par trifeļu audzēšanu izgāšanos Latvijā nav pamata runāt, jo vēl jāsagaida tas rezultāts, tad redzēsim, kā viss attīstīsies.

Mikologu biedrības speciālisti katrā trifeļu dārzā ņem sakņu paraugus un skatās, kā sēne jūtas. Trifeles uz ozolu un lazdu saknēm ir, tā iztur mūsu laika apstākļus, secinājuši mikologi, tāpēc ļoti iespējams, ka viss izdosies. Patlaban šo karalisko sēni kultivē ne tikai Francijā un Spānijā, bet arī Ziemeļeiropā Zviedrijā un Somijā.

Audzēt trifeles stādītos dārzos ir mēģināts jau sen, bet tikai apmēram pirms 40 gadiem Francijā laboratorijas apstākļos ieviesa jaunu un drošu stādu audzēšanas un inficēšanas metodi. Tieši ar šo metodi iegūtie stādi tiek izmantoti trifeļu dārzu veidošanai arī Latvijā.

Trifeles nevāra zupā un necep uz pannas. Tās svaigas smalki uzrīvē jau gatavam ēdienam, jo aromāts ir tik spēcīgs, ka ar pāris gramiem pietiek, lai padarītu maltīti par neaizmirstamu.

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
”Absolut Invite” bārmeņu konkursā uzvar ”Mākonis Coctails&Design” pārstāvētā komanda

“Absolut Invite” bārmeņu konkursā uzvar “Mākonis Coctails&Design” pārstāvētā komanda

23.martā, ”Mill Rīga” telpās norisinājās ”Absolut Invite 2017” bārmeņu konkurss, kurā notika cīņa par galveno balvu – iespēju piedalīties ”Absolut Invite” pasaules finālā – Zviedrijā, kā arī gada garumā kļūt par ”Absolut” sadarbības bārmeni, kopā apceļojot pasaules labākos bārus. Sīvā cīņā uzvaru izcīnīja ”Mākonis Coctail&Designe” pārstāvētā komanda, kuras sastāvā bija bārmeņi Rihards Piternieks un Ilmārs Munkevics.

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas