Dabīgu gardumu ražošana mājās? Kāpēc ne! Latvijā tā kļūst arvien populārāka!

0 komentāri

Pēdējo gadu laikā Latvijā būtiski pieaudzis mājražotāju skaits. Viena no jomām, ko arvien biežāk izvēlas cilvēki, kuri pievēršas mājražošanai, ir dažādu sukāžu ražošana.

Ieva Spriža liek žavētavā aveņu masu, kas pēc tam pārtaps veselīgā gardumā. Sākumā domāja, ka pievērsīsies sukāžu gatavošanai, bet izdomāja savas receptes – salmiņus no avenēm, upenēm, zemenēm un citām ogām. Šobrīd viņai top piparkūku konfektes ar ogu un augļu pildījumu. To idejas autors bija Ievas trīsgadīgais dēls Kārlis.

Skaties foto:

Ieva Spriža z/s Liepsalas S gardumu meistare:

Skatos, ka mans dēls izžāvētos un pārstrādātos rabarberus salipinājis ar piparkūku mīklu. Tā mums ir iznākušas oriģinālās dēla piparkūku konfektes priekš Ziemassvētkiem.

Par mājražotāju Ieva kļuva pirms nepilna gada. Pirms tam strādāja valsts darbā par projektu vadītāja asistenti, bet pēc divu dēlu piedzimšanas kļuva skaidrs, ka atpakaļ tādā darbā vairs negrib atgriezties, un nu ir kļuvusi par gardumu meistari.

Viss sākās ar to, ka Sprižu ģimenei bija pārāk liels augļu dārzs, un visus gardumus nebija iespējams apēst, stāsta ģimenes galva, kurš pats nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu. Tieši viņš iedrošināja Ievu profesionāli pievērst uzmanību ogu un augļu pārstrādāšanai. Sukāžu izmaksas neveido vien augļi, ogas un cukurs.

Sukādes nevar ražot tikai tajā laikā, kad ir augļu/ogu raža, kas ir vien 2-3 mēneši gadā, tāpēc būtiskas ir izejmateriālu uzglabāšanas izmaksas saldētavās vai aukstuma kamerās.

Precīzu datu par to, cik daudz uzņēmēju ir pievērsušies šai nišai un kādā apjomā sukādes tiek ražotas, nav. Taču ar augu izcelsmes produktu pārstrādi, kas iekļauj sevi arī augļus un ogas, šobrīd nodarbojas gandrīz 600 mājražotāju, pirms pieciem gadiem to skaits bija uz pusi mazāks.

Agris Locs, Latvijas Mājražotāju biedrības vadītājs:

Pieprasījums viennozīmīgi ir, ir arī piedāvājums, tas aug. Iespējams, palīdz, ka ir nelielas likumdošanas izmaiņas. Vēl pērn mājražotāji varēja pārdot savas sukādes tikai gala patērētājam, piegādājot tirdziņos pa tiešo, bet šobrīd var arī veikaliem, piemājas bērnudārziem un skolām.

Šobrīd sukāžu nišas pārstāvji mēģina iekarot arī ārvalstu tirgus.

Skaties video!

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas