Izmēģini! Ilzes Jurkānes unikālās zivju ēdienu receptes

2 komentāri

Jūra un zvejnieku gars veido lielu daļu latviešu būtības un kultūras, un mūsu virtuve nav iedomājama bez Baltijas jūras dāvanām. Akcijas “Latvijas gardākie stāsti” ietvaros Rimi Gardēde un stāstu veidotāja Ilze Jurkāne prezentē vairākas unikālas un gardas ēdienu receptes, kuras pagatavojamas, izmantojot dažādus siļķu un brētliņu izstrādājumus.

Mazie kartupelīši ar skābu krējumu un Sievas buču vai Maigo buču

FOTO: publicitātes foto

FOTO: publicitātes foto

Tā ir uzkoda, ar kuru jau gandrīz pirms 40 gadiem sāku iepazīstināt draugus un kolēģus Ņujorkā ar latviešu ēdieniem. Ņujorkas stila kokteiļu pasākumos Ņujorkā un vēlāk Kalifornijā, bet tagad jau arī Latvijā es parasti cienāju viesus ar ēdieniem, kuru pasniegšanai nav nepieciešami ne šķīvji, ne ”darbarīki”. Tā tapa šī uzkoda. Mani amerikāņu draugi ne vien jūsmoja par šo uzkodu, bet arī paši sāka to gatavot. ASV diemžēl nav brētliņu, bet ir siļķe matjes marinādē, kurai ir līdzīga garša.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Sastāvdaļas

(paredzēts: 6 cilvēkiem)

• mazie kartupeļi – 10 gab.;
• skābais krējums (vismaz 25%) – 1 mazais iepakojums;
• brētliņas fileja ”Maigā buča” vai marinēta brētliņas fileja ”Sievas buča” – 1 iepakojums;
• sīpolloki – 15 g;
• dilles – 15 g

Pagatavošana

Izvāra mazos kartupelīšus ar visu miziņu – jo mazākus, jo labāk. Pārgriež uz pusēm. Kartupelī izgrebj mazu dobumiņu. Tajā ieliek piciņu īsta skābā krējuma, kam tauku saturs ir vismaz 25%, bet labāk 35%. Pa virsu uzliek pusi no ”bučiņas” un tai virsū – sīpolloka un dilles gabaliņu.

Siļķe kažokā

FOTO: publicitātes foto

FOTO: publicitātes foto

Šis ir ēdiens, kuru pirmo reizi sastapu pie radu draugiem Straupē, kad vēl nedzīvoju, bet tikai ciemojos Latvijā, un izlēmu, ka tas ir viens no garšīgākajiem ēdieniem pasaulē! Mana jaunā versija, kuru gatavoju arī pie jūras Ragaciemā, tiek pasniegta jau samaisīta un katram viesim individuāli, nevis tradicionālajā veidā – kārtās lielā bļodā. Izskatās elegantāk un var nodrošināt pareizās sastāvdaļu proporcijas un garšu.

Sastāvdaļas:

(paredzēts: 6 personām)

• kartupeļi – 1 kg;
• lieli burkāni – 3-4 gab.;
• tvaicētas sarīvētas bietes – 2 iepakojumi;
• ”Liedags” siļķu filejas eļļā – 3 iepakojumi;
• olas – 6 gab.;
• skābais krējums – 1 iepakojums;
• majonēze – 1 burciņa;
• mārrutki;
• 5 piparu maisījums;
• dilles – 1 maza buntīte;
• loki – 1 liela buntīte.

Pagatavošana

Izvāra un sakapā kartupeļus, burkānus un bietes. Sakapā lokus. Izvāra un sarīvē olu. Mazos gabaliņos sagriež ”Liedags” siļķu filejas eļļā. Visas sastāvdaļas samaisa, pievienojot skābo krējumu, majonēzi, mārrutkus un 5 piparu maisījumu. Svarīgi neskopoties ar siļķi un nepielikt par daudz kartupeļu. Ja nepieciešams, pievieno vēl krējumu vai garšvielas. Kad siļķu salāti gatavi, tos iepilda formā un izliek no formas uz liela servējamā šķīvja. Katru individuālo ”siļķi kažokā” apkaisa ar rīvētu olu, dillēm un lokiem. Skaisti!

Pasta Puttanesca

FOTO: publicitātes foto

FOTO: publicitātes foto

Šis ēdiens ir nosaukts itāliešu ”naktstauriņu” (puttane) vārdā. Vai tas ir tāpēc, ka ātri pagatavojams – starp klientiem, vai tāpēc, ka tas ir pikants? To es nezinu, un nav jau svarīgi! Šis ēdiens ir ļoti gards, un mūsu marinētās brētliņas ”Vīra buča” ideāli aizvieto tradicionālās itāļu anšovu filejas. Tas ir ātri pagatavojams, un sastāvdaļas paredzētas 4-6 porcijām.

Sastāvdaļas

(paredzēts: 6 personām)

• spageti vai linguine pasta – 500 g;
• konservēti tomāti – 2 bundžas (800 g);
• marinēta brētliņas fileja ”Vīra buča” – 2 iepakojumi;
• olīveļļa,
• raudene;
• melnās olīvas bez kauliņiem – 1 burciņa;
• parmas siers – 150 g;
• ķiploks – 5 daiviņas;
• kaperi – 1 burciņa;
• kaltēti vai svaigi pipari;
• baziliks – 30 g ;
• pētersīļi – 30 g;
• timiāns;
• itāļu garšvielas.

Pagatavošana

Sālsūdenī izvāra 500 g spageti vai linguine pastu. Kamēr pasta vārās, divām lielām (800 g) kārbām konservētu tomātu nolej sulu. (Protams, sulu pataupa citam ēdienam vai mērcei.) Tomātus ar pirkstiem saspaida. Nokāš spageti un ieliek vai nu lielā bļodā, vai jau sadala pa porcijām. Tomātus sakarsē katlā, pievienojot 100 ml olīveļļas. Kad tomāti vārās, pieliek ½ ēdamkaroti raudenes, 1 tējkaroti itāļu garšvielu, kaltētus vai svaigus čili piparus pēc garšas, 100 g melnās olīvas bez kauliņiem, 50 – 100 g kaperu, 5 izspiestas ķiploka daiviņas un 2 kārbiņas ”Vīra buča”, sagrieztu mazos gabaliņos. Visu pasautē 5 minūtes, un tad mērci uzlej uz pastas. Apkaisa ar baziliku, pētersīļiem, timiānu un sarīvētu Parmas sieru. Buen appetito! 

2 komentāri

TOP komentāri

  • Māra
    +2

    Māra

    Tik skaisti un garšīgi! Vai ko tādu vispār var mierīgi lasīt.... uzreiz gribas skriet un pirkt un gatavot un ēst.....
    Ieteikums: nekādā gadījumā šīs receptes nelasiet darba laikā...
    Bet Ilzei Jurkānei- visu cieņu!

    04.11.2015 15:51

  • Annija
    +1

    Annija

    Maza piebilde- "Matjē ir siļķu šķirne, nevis kaut kāda īpaša mērce!

    04.11.2015 16:14

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas