Vasaras virtuves klasika – rabarberi un zemenes. Garda kūka un dzēriens

0 komentāri

Tieši šis ir brīdis, kad iespējams pagatavot dažādus garšīgus ēdienus no divām vasaras pirmajām dabas veltēm – rabarberiem un zemenēm. Šos divus vasaras vēstnešus ļoti bieži mēdz sakombinēt dažādās receptēs.

Rabarberu un zemeņu kūka

Sastāvdaļas:
• 100 g sviesta;
• 1 ola;
• 220 g miltu;
• 50 g cukura;
• ½ tējk. cepamā pulvera.
Pildījumam:

• 500 g rabarberu;
• 200 g zemeņu;
• 1 citrona miziņa;
• 2 olas + 1 olas dzeltenums;
• 80 g cukura;
• 2 ēd.k. medus;
• 250 ml skābā krējuma;
• 50 ml piena.
Pagatavošana:
Sakul sviestu ar cukuru un olu, iemaisa miltus ar cepamo pulveri, veikli samīci mīklu un uz 30 minūtēm liec aukstumā. 2 ēd.k ūdens ar cukuru un puscitrona norīvētu miziņu karsē 2-3 minūtes, pievieno gabaliņos sagrieztus rabarberus, noņem no uguns un atdzesē. Mīklu izklāj ietaukotā veidnē. Olas sakuļ ar medu, iemaisa krējumu un pienu, pierīvē atlikušo citrona miziņu. Rabarberu gabaliņus izņem no sīrupa un klāj mīklā. Lielas zemenes sagriež gabaliņos, mazas veselas liek uz rabarberiem. Pāri pārlej olu, krējuma un medus maisījumu. Cep 180 grādu temperatūrā 40-45 minūtes, nedaudz pārslaka ar rabarberu sīrupu un vēl brīdi atstāj izslēgtā cepeškrāsnī.
Tad izņem no krāsns un atdzesē. Šīs kūkas pagatavošanai nepieciešamais laiks 1 stunda un 30 minūtes.

Foto

Rabarberu un  zemeņu kompots

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Sastāvdaļas: 

  • rabarberi  – 8 stiebri;
  • svaigas zemenes 150 g;
  • cukurs 1 gl. ( var pēc garšas);
  • 2 ēdamk. medus:
  • ūdens 4 glāzes;
  • apelsīna sula un miziņa;
  • svaigas zemenes dekorēšanai.

Pagatavošana:

Izspied apelsīnu sulu, sarīvē miziņu. Ielej katlā  ūdeni, apelsīnu sulu, medu, cukuru. Uz nelielas uguns karsē līdz šķidrums sāk vārīties. Vāri 7-10 minūtes. Nomizo un sagriez rabarberu, ieliec karstajā sīrupā, uzliec katlam vāku. Ļauj, lai viss atdziest. Aptuveni pēc stundas uzliec kompota katlu  atkal uz uguns, pieliec zemenes. Uzkarsē, līdz kompots sāk vārīties, nocel no uguns, uzliec vāku un atstāj, lai atdziest. Istabas temperatūrā ļauj lai pilnībā atdziest. Pēc tam ieliec to ledusskapī. Pasniedz aukstu, izdekorētu ar svaigām zemenēm.

 

 

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas