Uztura speciāliste stāsta par auga – kale labajām īpašībām

0 komentāri

Krokotais lapu kāposts, ko ārzemēs dēvē par kale jeb keilu, beidzot pieejams arī Latvijas veikalos. No zaļajiem dārzeņiem tas slavēts kā šķiedrvielām un vitamīniem bagātākais.

 Nedaudz par vēsturi

Ir aptuveni 50 dažādu kale veidu, un tos kultivē jau vairāk nekā 2000 gadu. Kale pazīstams kā spēka augs, kas palīdz cīņā pret aptaukošanos, diabētu un sirds slimībām.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Veselīgās pazīmes

Uz katru kaloriju kale satur vairāk dzelzs nekā liellopu gaļa, vairāk kalcija nekā piens un 10 reižu vairāk C vitamīna nekā spināti. Kale ir lieliska alternatīva gaļai. 1 krūzīte sakapātu lapiņu satur 33 kcal, 206% A vitamīna, 134% C vitamīna, 684% K vitamīna, 9% kalcija no dienā ieteicamās devas.

Recepte enerģizējošām brokastīm

Kale + banāns + mandeļu piens + kanēlis = gards kokteilis.  Kokteilī izmanto tikai kale lapas un kātiņus, lapu resnākās dzīsliņas nogriežot nost. Visas sastāvdaļas sablendē un lej glāzē.

Cik bieži ieteicams iekļaut ēdienkartē

2–3 reizes nedēļā, viena porcija – aptuveni viena krūzīte.

Kā medīt veikalos

Lapiņām jāizskatās svaigām, nesavītušām, bez brūnuma vai dzeltenuma iezīmēm. Izvēlies mazākās kale lapiņas – tās pēc garšas ir maigākas. Kale jāuzglabā vēsā vietā, taču, ilgi turot ledusskapī, kāposts kļūst rūgts. Pagaidām meklē to ekoveikalos un Rimi.

Pagatavošana ietekmē vērtību

Kale kāpostus ieteicams smalki sagriezt, lai izdalītos sulforafāns – spēcīga viela, kas paaugstina organisma aizsargspējas pret vēzi. Lapu vārīšana sulforafāna līmeni krietni pazemina, toties tvaicēšana vai cepšana šādus zaudējumus nerada. Tvaicētam kale piemīt holesterīnu samazinošas īpašības, tāpēc droši iekļauj ēdienreizē, lapas tvaicējot aptuveni piecas minūtes.

Laba ideja našķim

Kale labi sasalst un aukstuma ietekmē kļūst saldāks un garšas bagātāks. Kopā ar citrona sulu vai eļļām kale garša kļūst mazāk izteikta. Cepts vai dehidratēts kale pēc konsistences ir līdzīgs kartupeļu čipsiem. Kale cep cepeškrāsnī, sagrieztu mazos gabaliņos, pirms tam pievienojot olīveļļu un garšvielas. Gatavi kale čipsi nopērkami ekoveikalos.

Liene Kacere, uztura speciāliste

“Kale lapas ir labs antioksidantu avots – tās ir vielas, kas organismā cīnās pret brīvajiem radikāļiem, tādējādi kavējot organisma novecošanu un kalpojot gan kardiovaskulāro, gan onkoloģisko slimību profilaksei. Taču jābilst, ka daļa antioksidantu, arī C vitamīns, luteīns un flavonoīdi, ir ūdenī šķīstoši un termolabili. Kāpostu vārot, šie antioksidanti pāriet ūdenī, bet karsējot to aktivitāte pakāpeniski samazinās. K, E un A vitamīns šķīst taukos, tāpēc, piemēram, gatavojot kale lapu salātus, jāpievieno daži pilieni eļļas. Kāposta lapas satur visas neaizstājamās aminoskābes, tāpēc ieteicamas veģetāriešiem un vegāniem. Kale labi aug arī ziemā, turklāt ziemā audzētā kāpostā ir pat nedaudz augstāks kalcija, magnija, dzelzs, cinka un mangāna saturs.”

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas