Ēdam ziedus! Jā, tu nepārlasījies!

0 komentāri

2. Šos ziedus arī drīkst lietot uzturā

2/4

Tradīcijas

Tradīcija uzturā izmantot ziedus ir tikpat veca kā pasaule. Jau senie romieši ēda rozes, vijolītes un citus ziedus. Ķīnieši baltās lillijas vārīja pienā, pēc tam pievienoja sāli, piparus un baudīja šo delikatesi. No peoniju ziedlapiņām ķīniešu kulināri jau sen gatavo dzērienus.

7. gadsimtā japāņi izdomāja rituālu — pasniedza viens otram tasīti sakē, izrotātu ar kri­zantēmas ziedlapiņām. Tā viņi centās novērst no cilvēka nelaimes un nodrošināt ilggadību. Bija arī paradums dzert krizantēmas ziedu, lapu un stublāju uzlējumu ar rīsu novārījumu. Vēl tagad Japānā katru rudeni krizantēmu ziedēšanas laikā ar ēdamo šķirņu ziediem rotā ēdienus — pēc garšas tās atgādina spinātus un ir rūgtenas, tāpēc to ziedlapiņas iecukuro.

Tulpju ziedlapiņas apcep mīklā. Tās pievieno arī salātiem ar gaļas un zivju produktiem. Interesanta ideja galvā ienāca vienam no Vankūveras restorānu šefpavāriem. Pavasarī res­torāns piedāvā speciālu tulpju ēdienkarti: sparģeļi, kazas siers un tulpju ziedlapiņas, apceptas mīklā. Vai arī zivis ar siltiem tulpju salātiem un tulpju ziedlapiņu mērci. Saldajā — citronu pīrāgs ar saldu tulpju ziedlapiņu krēmu.

Arī pelargoniju ziedus var pievienot tējām, putukrējumam vai sīrupiem. Tos var iesaldēt ledus kubiņos kokteiļiem. Kulinārijā izmanto lapas, ziedus un cukurotus pumpurus.

Ķirbju un kabaču ziedi ir izplatītākie ēdamie ziedi. Visbiežāk tos izmanto salātos. Mēdz būt divu veidu ziedi — tukšie jeb vīrišķie un sievišķie ziedi, kuros aizmetas auglis. Uzturā var izmantot abu veidu ziedus. Tos var pildīt ar dažādiem gaļas vai dārzeņu pildījumiem un pēc tam cept cepeškrāsnī.

Foto:

Fenheļa ziedi labi iederas kartupeļu salātos — tiem ir anīsa aromāts un piegarša.

Gurķu mētra ir klasiska garšviela. Pievienota salātiem, tā dod svaiguma sajūtu. Ar ziediem var rotāt saldumus un boles. Ziediem ir patīkami zila nokrāsa un gurķu garša.

Fuksijas ziedi ir saldi, tos izmanto bolēs un dzērienos. No tiem gatavo arī marmelā­di.

Malva — austrumu garšviela. Persijā ir populāra tēja no malvas ziediem.

Kliņģerīšu ziediem piemīt pikants, nedaudz rūgtens aromāts. Vislabāk tie sader ar jūras produktiem. Efektīvi izskatās sviesta maisījumos, ar tiem var rotāt rīsus, makaronus.

Mārpuķītēm piemīt viegla riekstu piegarša. Tās der salātos un ar saldumiem. Labi iz­ska­tās uz sviestmaizēm, ar tām var pārkaisīt salātus. No ziediem var pagatavot “viltotos kaperus”, iemērcot tos vīnā un etiķī.

Lavandai piemīt spēcīga, silta garša, kas atgādina kamparu. Izmanto tējām, cepumu un putotu krēmu rotāšanai.

Rozmarīna ziedi labi sader ar krēmiem un zāļu tējām.

Košie kreses ziedi lieliski papildinās dažādus ēdienus, sviestmaizes. Ziedpumpurus marinē un izmanto kā pikantu piedevu salātiem, mērcēm vai dārgo kaperu vietā. Tām pie­mīt pikanta garša.

Citrusaugļu ziedus pievieno tējām, de­sertiem, saldējumiem.

2. Šos ziedus arī drīkst lietot uzturā

2/4
0 komentāri
Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Ir pieņemts domāt, ka Ziemassvētku laikam ir jābūt mierīgākajam un klusākajam laikam gadā. Tomēr pirmssvētku periods parasti ir pilns ar steigu, simts darbiem, pirkumiem, rosīšanos virtuvē un nebeidzamiem sarakstiem. Kā iegādāties Ziemassvētku dāvanas, lai tas nepārvēršas galvassāpēs?

Preces vai dāvanu kartes – kura ir labākā dāvanu izvēle?

Preces vai dāvanu kartes - kura ir labākā dāvanu izvēle?

Dāvanas izvēlēties nekad nav vienkārši. Jo ļaunāk, ja tas ir kļuvis par pienākumu. Ziemassvētku laiks ir neizbēgams dāvināšanas (un arī saņemšanas) laiks, kas nozīmē – ir jāmeklē un jāpērk dāvanas! Tomēr, ja šis process kļūst par tukšu pienākumu, tas var sagādāt nevajadzīgu stresu un pat negatīvas emocijas. Katru gadu viens un tas pats… Ja tā ir noticis – šogad vajag censties paskatīties uz dāvanu meklēšanu un gatavošanu pavisam citā gaismā! Lasi tālāk un uzzini – kā!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas