Dzeltenais, dekoratīvais un garšīgais. Receptes ēdieniem no ķirbja

0 komentāri

Ja pavasarī esi dārzā iesējusi dažas ķirbju sēkliņas, tad noteikti tev ir pazīstama situācija, kad tajā vietā ir kā nosēts ar ķirbjiem, ka nezini kur likt. Ja mājās ”kauj” ķirbi, tad vienai ar to tikt galā ir pagrūti. Tu iedod gabalu vienai draudzenei, otrai, bet ķirbja daudzums nesarūk un nesarūk. Tādēļ tev, iespējams, lieti noderēs pāris garšīgas un viegli pagatavojamas ķirbju ēdienu receptes.

Ķirbja kūka

Bezgala garšīgajam ķirbim ir viens “niķis”- tas visai bieži negaršo bērniem. Ja tā ir arī tavā ģimenē, tad droši “pa kluso” sestdienas vakariņām vari izcept šo kūku, jo neviens nevarēs noteikt, ka tā gatavota no ķirbja.

Sastāvdaļas:

300 g ķirbja biezeņa;
200 g cukura;
600 g krēmsiera;
3 ēd.k. kartupeļu cietes;
3 olas;
1 tējk. kanēļa;
1 paciņa Selgas klasisko cepumu;
100 g sviesta, citrona sula, vaniļas cukurs, ingvers.

Pagatavošana

Ķirbi nomizo, sagriež nelielos gabaliņos, izvāra mīkstu, nolej ūdeni un ķirbi sablendē, atdzesē.
Krēmsieram pievieno olas, vaniļas cukuru, cukuru, pierīvē ingveru, visu rūpīgi samaisa.
Masai pieliek kartupeļu cieti, kanēli un iespiež citronu, beigās pievieno ķirbju masu, visu rūpīgi samaisa.
Cepumus sadrupina, tiem pievieno izkausētu sviestu, samaisa.
Cepumu masu klāj cepamajā veidnē, liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 5 minūtēm cepties, pēc tam atdzesē
Atdzisušai cepumu masai lej virsū krēmsiera masu, izlīdzina.
Liek sakarsētā cepeškrāsni un cep 180 grādos gatavu.
Pārbaudīt kūkas gatavību var – pakustinot kūkas formu, vai masa nav vairs šķidra.

Ķirbja biezeņzupa

Sastāvdaļas:

kausētais siers bez piedevām 1 iepakojums;
1 burkāns;
1 sīpols vai puravs;
3 kartupeļi;
1/4 neliela ķirbja;
200 g žāvētās gaļas;
sāls, pipari, vegeta.

Pagatavošana

Sagriež gabalos ķirbi, sīpolu vai puravu, burkānu un kartupeļus, aplej ar ūdeni, tā, lai knapi nosedz dārzeņus, saliek garšvielas un liek vārīties. Kad dārzeņi jau gatavi un sāk šķīst, sablenderē, pieliek kausēto sieru, izšķīdina, pieliek smalki sagrieztu žāvēto gaļu, uzvāra. Gatavs! Ļoti labi garšo ar grauzdiņiem! Ar dārzeņu veidiem un proporcijām var eksperimentēt, garšo labi arī ar puķkāpostiem un brokoļiem.

Ķirbju salāti

Sastāvdaļas

Marinādei:
2, 5 glāzes ūdens;
1 ēdamk. etiķa esences (ja nav pieejama, tad etiķi 7 ēdamk.);
1 gl. cukura;
Krustnagliņas, kanēļa miza.

Un, protams, pats ķirbis.

Pagatavošana

Ķirbi sagriež nelielos gabaliņos, ieliek aukstā marinādē un vāra, kamēr ķirbis gatavs. Uzmanies – nepārvāri! Vislabāk saliet burciņās, atdzesēt un ielikt ledusskapī. Salāti būs garšīgāki, ja vienu dienu nostāvēsies.

Ķirbji ar cidonijām

Šī ir māmiņu un vecmāmiņu recepte, kuru gurdi cilvēki izdomāja, lai tiktu pie ananasiem. Kā zināms, pirms gadiem 30-40 pie mums šo un arī citus eksotiskos augļus nopirkt bija gandrīz nereāli. Cidonijas pārvērš ķirbi par ananāsu.

Sastāvdaļas

1 daļa cidonijas;
3 daļas ķirbja;
Sīrupam: 1 kg cukura, 1 l ūdens.

Pagatavošana

Burkā blīvi sastampā ķirbjus ar cidonijām, uzlej sīrupu. Burku karsē 45 minūtes 80 grādu temperatūrā.

Cepts ķirbis ar sieru

Ideja vieglām brokastīm, ja pāri palicis neliels gabaliņš ķirbja. Uz pannas viegli apcep ķirbi, no abām pusēm. Tad liec uz pannas, ko liksi cepeškrāsnī, pārkaisi ar sāli, uzliec tomāta šķēles, pāri rīvēts siers, un liec cepeškrāsnī. Cepeškrāsnī ilgi cept nevajag, jo ķirbis jau uz pannas ir apcepts, un līdz ko siers ir kārtīgi izkusis, vari ņemt ārā un ēst.

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas