Cūku pupu torte un pastēte. Interesantas receptes no cūku pupām

0 komentāri

Augusta sākumam ir divas īpašības – sliktā un labā. Pirmā saistīta ar to, ka ir sācies vasaras pēdējais mēnesis. Otrā – ar pilnu krūti beidzot var sākt izbaudīt dārza veltes.

Ja tavā dārzā aug cūku pupas, tas nozīmē to, ka pusdienas vai vakariņas būs vesels rituāls. Laukos ģimene sapulcēsies ap lielo galdu un no milzu bļodas ņem sauju lielo pākšu, liks uz šķīvja, lobīs un ēdīs pupas kopā ar sviestu sālu un kefīru. Ņamm! Taču no cūku pupām var pagatavot arī veselu virkni citu garšīgu un sātīgu ēdienu. Lūk, dažas receptes.

Cūku pupas ziemai

Sastāvdaļas
• 1 spainis cūku pupu (ar visām pākstīm)
• 2 kg tomātu
• 1 kg burkānu
• 0,5 l eļļas
• sāls
• zaļumi
Pagatavošana (laiks – 120 min)
Tomātus, burkānus, eļļu vāra 15 min. Tad pieliek izvārītas, izlobītas cūku pupas, sāli, zaļumus un visu kopā pavāra ~10 min. Tad pilda burkās, vāku virsū. Sasedz ar segu un mazliet patur, lai izkarsējas.

Nabagu pastēte

Sastāvdaļas:
• cūku pupas
• eļļa;
• sāls;
• ķiploks;
• majonēze.
Pagatavošana( laiks – 40 min.)
Pupas uzbriedina, vāra mīkstas. Samaļ gaļasmašīnā 2 reizes. Saspiež standziņās ķiploku [pēc garšas], pielej eļļu. Pupiņu masu izmaisa ar koka karoti, pievieno ķiploku, majonēzi, sāli un uzputo. Ja nepieciešams, eļļu, papildina. Liek ledusskapī, lai ievelkas. Smērē uz sviestmaizēm.

Nav zināms, vai misters Bīns (angļu val. Bean  – pupa) savu uzvārdu ieguva patiecoties cūku vai kādai citai pupiņu šķirnei. Toties tāpat kā no cūku pupām var pagatavot dažnedažādus ēdienus, tā arī  mistera Bīna grimases iedvesmo visdažādākajiem mākslas darbiem. Foto:

 

Cūku pupu torte

Sastāvdaļas
• 500 g cepumu
• 1 kg iztīrītu cūku pupu vai 1,5 kg netīrītu
• 0,5 kg jāņogu želejas
Pagatavošana:
Cūku pupas izvāra, izņem no apvalciņiem un gaļas mašīnā vai kombainā samaļ.
Iegūto masu sajauc ar jāņogu želeju. Cepumus (1 paciņu) pamērcē pienā, un no tiem izveido tortes pamatu. Iegūto kārtu pārziež ar pupu un jāņogu želeju masu. Tad liek nākamo cepumu un želeju kārtu. Tortes virsu izgrezno ar augļiem.

Kotletes no cūku pupām un zivs

Sastāvdaļas
• 1 kg svaigu izķidātu ezera zivju (piem., raudas);
• 0,5-1 kg vārītu izlobītu cūku pupu;
• milti;
• 3-4 olas;
• sāls;
• baziliks (maltais);
• pāris rikas baltmaizes.
Pagatavošana: (laiks – 30 min)
Zivis, pupas, baltmaizi samaļ gaļas mašīnā. Samaisa kopā un iesit iekšā svaigās olas.
Visu masu labi samaisa, pievieno sāli, nedaudz piparu. Izveido kotletītes, apviļā miltos un cep uz saulespuķu eļļas pannā, līdz paliek brūnganas. Ieliek aiztaisāmā traukā, iepriekš pabārstot ar baziliku. Ieteicams ēst svaigas, jo vēlāk sacietē. Var ēst vienas paša vai ar svaigi vārītiem kartupeļiem un karija mērci.

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas