Kas atšķir šmakovku no kandžas? ”UgunsGrēka” Jezupa atveidotāja pieredze

3 komentāri
Kas atšķir šmakovku no kandžas? ”UgunsGrēka” Jezupa atveidotāja pieredze
Sabīne Zvirbule/Skaties.lv

”Pats nedēļas nogalē būšu Latgalē. Svētdien ir Jāzepa diena, un tie ir svētki arī man,” norāda seriāla ”UgunsGrēks” Jezupa lomas atveidotājs aktieris Kristaps Rasims, kura saknes meklējamas Kārsavā. Un kā gan svētku reizēs Latgalē bez šmakovkas?!

Daugavpilī jau gadu darbojas Šmakovkas muzejs, bet Kārsavas novada Malnavā interesentiem ir iespēja paviesoties Latgales šmakovkas dedzinātavā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Komentāros publiskajā vidē abas apskates vietas tiek vērtētas pretrunīgi. Kamēr vieni priecājas par iespēju iepazīt Latgales kulinārā mantojuma sastāvdaļu, citi gaužas, ka nu “smirdīgā kandža pasludināta par nacionālo lepnumu”.

Un kurš gan vislabāk spētu pastāstīt, ar ko atšķiras šmakovka no kandžas, ja ne kāds ar saknēm Latgalē?!

Kristaps Rasims zina, kur nopirkt labāko šmakovku

”Daudzi ar vārdu ”šmakovka” apzīmē pašdarināto dzērienu. Formāli viss, ko ir darinājis kāds no ”māksliniekiem”, tāds skaitās. Bet manā uztverē šmakovska nav parasta destilēta brāga, ko reizēm nav iespējams iedzert. Tas ir ļoti patīkams dzēriens, kas ne ar ko neatšķiras no konjaka,” sarunā ar portālu Skaties.lv stāsta Rasims.

Foto: Rasims dzīvē un TV seriālā

Jautāts, kā vērtē daļā sabiedrības iesakņojušos uzskatu, ka caur Šmakovkas muzeju tiek reklamēta alkohola lietošana, aktieris iedegas: ”Tad aizliedziet skotiem ražot viskiju un francūžiem vīnu!

Šmakovka ir mūsu kultūras mantojuma sastāvdaļa, Latvijas ļoti skaistas daļas Latgales ļoti neatņemama kulinārā sastāvdaļa.

Es noteikti visus aicinu šo dzērienu baudīt ar saprātu un mēru.”

Foto: pasaulē lielākais Šmakovkas muzejs

Kā uzsver muzeja pārstāvji, šmakovka ir viena no Latgales pērlēm, dzēriens, kura izcelsme meklējama gadsimtiem senā vēsturē. Lai veidotu priekšstatu par šmakovkas izcelsmi un veidošanos, jāskata kopējā Latgales vēsture, uzmanību vēršot uz būtiskākajiem vēsturiskajiem faktiem, protams, visa pamatā bija konkrētajam laika posmam raksturīgas iezīmes – gan politiskās, kā arī ekonomiskās un sociālās. Šmakovkas pirmsākumi varētu būt meklējami jau 12.-13. gadsimtā.

3 komentāri

TOP komentāri

  • Nesaprotu,
    +1

    Nesaprotu,

    kādēļ svētkos jādzer?! :)

    18.03.2017 18:45

  • Valerijs
    0

    Valerijs

    pareizak butu smakovka-no varda смаковать -garsot ,nogarsot

    19.03.2017 04:37

  • Andris
    0

    Andris

    Nu kas tur ko nesaprast, lai otrā dienā būtu iemesls salāpīties.

    18.03.2017 20:05

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
Kā vasarā izskatīties mirdzošai un pievilcīgai? Gatavojies sauļošanās sezonai jau tagad!

Kā vasarā izskatīties mirdzošai un pievilcīgai? Gatavojies sauļošanās sezonai jau tagad!

Vasara nozīmē sauli, karstumu, košus tērpus un aizvien mazāk un mazāk laika, lai pagūtu parūpēties par to, lai šajā laikā mūsu izskats būtu tiešām veselīgs un pievilcīgs. Tā ir tiesa – vasarā mūsu āda saskaras ar ļoti daudziem izaicinājumiem: karsto sauli, sāļo jūras ūdeni un pilsētas piesārņojumu, tāpēc rūpes par ādu vasaras sezonā ir visnotaļ būtiskas.

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas