Uzzini, kādas ir biezputras labās īpašības

0 komentāri
Uzzini, kādas ir biezputras labās īpašības
Foto: publicitātes foto

Jau no bērnības mums tiek iemācīts, ka brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize un tai jābūt tik bagātinošai, lai pietiktu spēks visai dienai. Lai būtu drošs, ka brokastojot tiek uzņemtas visas nepieciešamās vielas, veselīgi iesākt dienu ar putras ēšanu.

Tā kā biezputru izvēle ir ļoti plaša gan to garšas, gan pagatavošanas ziņā, katram iespējams piemeklēt savām vēlmēm atbilstošāko. ”Lai gan agrāk cilvēki neprata skaitīt kalorijas, tomēr viņi bija novērojuši, ka putra dod spēku gan apdarīt visus darbus, gan sagaidīt nākamo maltīti, kas nebija kalorijām tik bagāta kā tagad. Zināšanas mūsdienās atklāj daudz vērtīga par biezputrām un to nozīmi ēdienkartē. Tās sastāv no daudzām cilvēkam nepieciešamām vielām, kas atbild gan par mūsu pašsajūtu, gan organisma darbību,” stāsta Rimi gardēde un veselīga uztura māksliniece Inga Pūce.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Foto

Biezputru labās īpašības:

  • uzlabo kuņģa darbību;
  • šķiedrvielas neveicina izsalkumu;
  • ciete nodrošina sāta sajūtu ilgtermiņā;
  • dzelzs stiprina imunitāti un paaugstina fizisko izturību;
  • magnijs regulē asinsspiedienu un palīdz uzveikt stresu;
  • šķiedrvielas attīra organismu, liekot justies moži visas dienas garumā;
  • cinks veicina brūču sadzīšanu un veicina normālu augļa attīstību grūtniecības laikā;
  • graudaugos esošie B grupas vitamīni uzlabo ādas stāvokli un uzmundrina ķermeni un prātu.

Kā pareizi vārīt putru?

  1. Vārot putru, nevajag liet klāt ūdeni, citādi tā kļūs gluma;
  2. Vārot putru pienā – tā kļūs lipīga savukārt vārot ūdenī vai buljonā, – irdena.
  3. Rīsi jāber verdošā ūdenī, kam pievienotas pāris piles citrona sulas, un katliņam labāk uzlikt vāku. Tad tie saglabāsies balti un nesalipuši. Vārot saldo rīsu putru, cukuru pievieno tikai pašās vārīšanas beigās, jo tad putra nebūs gluma un ātrāk izvārīsies;
  4. Vārot putraimu putru, tie jāber jau verdošā un nedaudz sālītā ūdenī. Putra jāvāra uz nelielas uguns, lai tā spēcīgi neburbuļotu;
  5. Ja mannas putraimus pirms vārīšanas uz pusstundu iemērksi ūdenī vai pienā, mannas putraimu ēdieni būs čagani;
  6. Grūbu putra neiegūs zilganu nokrāsu, ja pēc uzvārīšanās tiks noliets ūdens un putraimi vēlreiz tiks aplieti ar verdošu ūdeni. Grūbas uzvārīsies ātrāk, ja tās pirms vārīšanas uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī;
  7. Prosa zaudē rūgteno piegaršu, ja to pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, nokāš un tikai pēc tam vāra.
0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
Palīdzi savai ādai elpot! Četri likumi pareizai ādas attīrīšanai

Palīdzi savai ādai elpot! Četri likumi pareizai ādas attīrīšanai

Katru dienu mūsu āda ir pakļauta vides kaitīgajai ietekmei – gaisa un ūdens piesārņojumam, kā arī ultravioletajam starojumam. Pareiza un pilnvērtīga sejas attīrīšana ir pirmā palīdzība nogurušai ādai un svarīgs solis ādas veselības un jauneklīga izskata saglabāšanas virzienā.

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas