Un kur zirņi ar speķīti? 5 pārsteidzošas Ziemassvētku galda tradīcijas pasaulē

0 komentāri
Un kur zirņi ar speķīti? 5 pārsteidzošas Ziemassvētku galda tradīcijas pasaulē
Foto: Pixabay.com/Skaties.lv

Latvieši tradicionāli Ziemassvētkos bauda deviņus dažādus ēdienus, bet vai esi kādreiz domājis, kā svētkus svin itālieši, grieķi vai pat meksikāņi? Lūk, piecu valstu tradicionālie Ziemassvētku ēdieni!

Piecu restorānu šefpavāri stāsta par piecu valstu Ziemassvētku virtuvi un ēdieniem.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Krievija

“Kopš seniem laikiem Krievijā daudzi cilvēki, kuri ir ticīgi, līdz Ziemassvētkiem ievēro gavēni. Cilvēki līdz tam laikam neēd daudzus ēdienus, tostarp arī zivis un gaļu, tāpēc pēc gavēņa beigām, Ziemassvētkos, galds tiek klāts ļoti bagātīgi un grezni ar visdažādākajiem zivju un gaļas ēdieniem.

Galdā tiek celti pīļu, zosu, vistas, tītara, sivēna cepeši, dažādu meža dzīvnieku gaļa, pīrāgi un daudz kas cits.

Protams, daudzi, kas neievēro gavēni, arī Jaunajā gadā uz galda liek visdažādākos ēdienus,” stāsta Vitālijs Smirnovs, Krievu virtuves restorāns “Tēvocis Vaņa” šefpavārs.

Meksika

”Meksikā uz svētku galda tiek klāts mazāk ēdienu nekā Latvijā. Meksika ir kukurūzas zeme, tāpēc liela daļa ēdienu tiek gatavoti tieši no kukurūzas.

Tradicionāli galdā tiek likts tītars, tamales, gucamole un daudz kas cits.

Viss ir atkarīgs no ģimenes stāvokļa, finansiālās situācijas un arī no tā, ko katrs ēd. Tamales tiek gatavotas no kukurūzas mīklas, kurā iekšā tiek pildīta vistas fileja un meksikāņu zaļā mērce. Tradicionāli šis ēdiens tiek pasniegts uz banānu un kukurūzas lapām,” meksikāņu restorāna “El Santo X” šefpavārs Havjērs Garsija.

Itālija

”Ar itāļiem ir mazliet citādāk nekā ar latviešiem, jo viņiem nav konkrētu svētku ēdienu. Galdā liek to, ko ēd ikdienā, taču ēdiens atšķiras dažādos Itālijas reģionos.

Viens no klasiskajiem ēdieniem Itālijā ir antipasta, kas ir ļoti viegli pagatavojama no produktiem, kas parasti visiem ir mājās – marinēti dārzeņi, sēnes, sieri un vītinātas desas.

Savukārt desertā tika izvēlēts viens no populārākajiem itāļu desertiem – tiramisu,” par itāļu virtuvi stāsta restorāna “Restorāns 3” šefpavārs Juris Dukaļskis.

Foto: itāļu tradicionālais ēdiens

Gruzija

Gruzīnu virtuves restorāna “Alaverdi” šefpavārs Šota Mudžirišvili: “Gruzijā nav ļoti izteiktas Ziemassvētku svinēšanas un kādas īpašas Ziemassvētku ēdienkartes, taču visi Gruzijas ēdieni tiek uzskatīti par svētku ēdieniem, jo gruzīnu virtuve ir ļoti bagātīga.

Viens no šādiem ēdieniem ir sacivi, kurš tiek gatavots gan Jaunā gada, gan Ziemassvētku svinību galdam.

Sacivi ir aukstā uzkoda un tiek gatavota no vistas vai tītara gaļas, un tiek pasniegta kopā ar riekstu mērci un gruzīnu garšvielām.”

Grieķija

Par grieķu virtuvi stāsta restorāna “Spitaki. Greek Deli Cafe” šefpavārs Anastasios Kolliopouls: ”Arī Grieķijā tradicionāli svin Ziemassvētkus, un mūsu svētku galds tiek klāts ļoti dažādi. Tradicionālie Ziemassvētku ēdieni Grieķijā ir Feta Psiti – ceptais feta siers, Horiatiki – grieķu ciema salāti, Melitzanosalata – Baba Ghanoush, Kourabiedes – mandeļu sniega bumbas, Ryzogalo – rīsu pudiņš un pildīti baklažāni.”

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
Uz XII Jaunatnes dziesmu un deju svētkiem pulcēsies 40 000 Igaunijas jauniešu

Uz XII Jaunatnes dziesmu un deju svētkiem pulcēsies 40 000 Igaunijas jauniešu

Mēdz sacīt, ka latvieši ir liela dziedātāju tauta. Tomēr ar bagātīgām tradicionālo dziesmu un deju tradīcijām var lepoties arī mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi. Līdzīgi kā Latvijā Igaunijā dziesmu un deju svētki norisinās ik pēc pieciem gadiem. Savukārt šovasar Tallinas lielākajās estrādēs jau 12. reizi noritēs arī Jaunatnes dziesmu un deju svētki, kas pulcēs tieši jaunākās paaudzes korus un deju kolektīvus no visas Igaunijas.

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas