Bez tabu eksperimenta rezultāti. Vai iepuvušajos ābolos ir bīstamais mikotoksīns patulīns

0 komentāri

Ēst iepuvušus ābolus ir bīstami, jo tajos veidojas mikotoksīns – patulīns. Ilgtermiņā patulīna klātbūtne var būtiski ietekmēt mūsu veselību. Šādi savus skatītājus brīdināja raidījums Bez tabu. Žurnāliste Baiba Runce  vairāku ābolu paraugus, kas salasīti gan pilsētā, gan laukos, gan iegādāti veikalā, nodeva Zinātniskā institūta Bior laboratorijā, lai pārbaudītu, vai patulīns ir šajos ābolos vai nē.

Kā jau solīts raidījuma Bez tabu žurnālistes Baibas Runces rokās nonāca nodoto ābolu analīžu rezultāti. Paldies Dievam, nevienā no savākto ābolu paraugiem patulīnu neatrada. Kā paskaidroja Zinātniskā institūta Bior direktora vietniece Olga Valciņa, dabā šo vielu var sastapt tikai 2% gadījumu, un tieši šie paraugi kurus salasīja Baiba ir bez patulīna. Paralēles var vilkt ar šādu piemēru –  100 šokolādes konfektes ar riekstiem, bet divās no tām riekstu nav . Padomājiet paši, cik liela ir varbūtība, ka liksiet uz kārā zoba tieši šīs divas konfektes?

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka visus iepriekšējos brīdinājumus par to, ka iepuvuši āboli ir kaitīgi, varam neņemt vērā. Turklāt, pirms iekožaties septītajā vai astotajā ābolā pēc kārtas, der ieklausīties uztura speciālistes Lizetes Mālderes teiktajā. Visoptimālākais ābolu skaits dienā, ko vajadzētu apēst, ir trīs. Neraugoties uz to, ka ābolos ir daudz vērtīgu vielu, kas mums nepieciešamas, šie rudens augļi satur arī ļoti daudz cukura.

Video

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas