Vitamīni mūsu šķīvī jeb viss, ko tu gribēji zināt par zaļumiem, bet baidījies pajautāt

0 komentāri

Dobe ar zaļumiem, visticamāk, iekota katrā piemājas dārziņā. Lapu salāti, dilles, pētersīļi var nopietni konkurēt ar dienvidu augļiem un ogām. Jo bez vitamīniem zaļumi satur daudz mikroelementus, aminoskābes, minerālsāļus u.c. vielas.

Ar vērtīgo vielu klātbūtni zaļajiem mīluļos var izskaidrot zaļumu plašo izmantošanu tautas medicīnā un ārstnieciskajā uzturā.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Spināti tonizē organismu, uzlabo zarnu trakta darbību, izvada šlakas no organisma, tiem piemīt vispārēja atveseļojoša iedarbība.

Lapu salāti svarīgi ir gremošanas procesam, nervu sistēmai, aterosklerozes profilaksei, aizsargā no onkoloģiskām slimībām un liekā svara. Un vēl, pateicoties augstajam E vitamīna daudzumam, izlīdzina ādu un rada šķēršļus grumbām.

Rukolu izmanto tādu slimību ierobežošanā kā artrīts, sirds un asinsvadu slimības, vēzis.

Kressalāti var aizkavēt vēža šūnu veidošanos, tie var pasargāt no sirds un asinsvadu saslimšanām. Kressalātiem piemīt asinsspiedienu pazeminoša iedarbība un diurētiska aktivitāte. To lietošana var pazemināt arī cukura līmeni asinīs, tāpēc diabēta slimniekiem pēc iespējas biežāk jālieto uzturā kressalāti.

Foto: ccharmon, Flickr

Foto: ccharmon, Flickr

Ķīnas kāposti lielā daudzumā satur beta karotīnu un C vitamīnu, bet uzturs, kas bagāts ar šīm vielām, var samazināt vēža un dažādu iekaisuma slimību (astmas, artrīta) risku. Tie veicina arī sirds un asinsvadu sistēmas veselību, aizkavē aterosklerozes rašanos. Ķīnas kāpostu ēšana stiprina kaulus. Tos ieteicams ēst grūtniecēm, jo tie satur B grupas vitamīnus, kas nepieciešami jaunu ķermeņa šūnu veidošanās procesā, kā arī regulē nervu sistēmas darbību, piedalās sarkano asinsķermenīšu veidošanā, stiprina asinsvadu sieniņas.

Ledus salātos esošās škiedrvielas var pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Tajos esošais kālijs ir nozīmīgs sirds funkcionēšanā un normāla asinsspiediena saglabāšanā.

Dilles ļoti vajadzīgas kuņģa-zarnu traktam, tās pazemina asinsspiedienu, tām piemīt urīndzenošas un žultsdzenošas īpašības. Diļļu sēklu novārījumu lieto, lai uzlabotu apetīti un kā nomierinošu līdzekli pie bezmiega.

Pētersīļi vērtīgi pie nieru, urīnpūšļa, kuņģa slimībām, kā arī pie iekaisuma procesiem un vājas redzes. Pētersīļu zaļumi lieliski balina zobus un stiprina smaganas. Ja pieliek svaigu pētersīļa lapiņu pie kukaiņa koduma vietas, nieze un apsārtums ātri pazūd.

Selerijas labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, nervu sistēmu, rosina apetīti. Piemīt tonizējoša iedarbība un urīndzenošs efekts. Īpaši ieteicams lietot selerijas, ja ir nespēks.

Koriandrs veicina gremošanu un palīdz sadziedēt brūces. Svaigas lapas izmanto cingas un parodontozes ārstēšanā. Bet koriandra ēteriskajai eļļai piemīt žultsdzenošas un sāpju remdējošas īpašības.

Pieneņu lapas izmanto aknu, kuņģa, nieru, urīnpūšļa dziedniecībā, ar to palīdzību atbrīvojas no kārpām, varžacīm un pigmenta plankumiem. Biezputriņa no pieneņu ziediem un lapām noņem sāpes pie podagras, reimatisma un artrītiem. Jau Avicenna ārstēja ar pieneņu sulu aknu slimības, tūsku un kataraktu.

Skābenes uzlabo asins sastāvu un sejas krāsu, stiprina smaganas, labvēlīgi iedarbojas uz sirdi un nerviem. Skābeņu mīļotājiem nav jābaidās no stresiem, bezmiega un slikta garastāvokļa. Kaut gan skābenes jāizmanto vasaras pirmajā pusē, jo pēc tam to lapās uzkrājas skābeņskābe, kura kaitīga pie kuņģa slimībām un traucē sāļu apmaiņu organismā.

Mežloki jeb meža ķiploki pēc baktericīdām īpašībām pārspēj sīpolus un ķiplokus. Augā ir daudz vitamīnu, minerālvielu, karotīna, makro un mikroelementu, kas ļoti vajadzīgi cilvēkam noturīgai imunitātei, stiprai nervu sistēmai un veseliem asinsvadiem. Visvērtīgākie ir jaunie zaļumi.

Nātres izmanto kā urīndzenošu, brūču dziedējošu, vispārstiprinošu, caurejas, vitamīnu, pretkrampju un atkrēpošanas līdzekli. Tās palielina hemoglobīna līmeni un asins recēšanu. Ārīgi nātres lieto pie vaļējām brūcēm, asiņošanas, ādas slimībām, matu stiprināšanai un augšanai.

Zaļie lociņi vajadzīgi pie avitaminozes, spēku zuduma, miegainības, galvas reiboņiem. Tie uzlabo apetīti un gremošanu. Tiem ir ārstnieciska iedarbība pie gripas un saaukstēšanās.

Foto: kochtrotz, Flickr

Foto: kochtrotz, Flickr

Kā saglabāt vērtīgās vielas un vitamīnus?

  • Ja mājās ir liela saldētava — sasaldējiet zaļumus, ja ir kur uzglabāt kaltētus — žāvējiet, ja neder neviens no šiem variantiem — sāliet.
  • Žāvējiet zaļumus ēnā. Tos var glabāt gadu. Varat arī izžāvētos sasmalcināt pulverī, vērtīgās vielas tie ne-zaudēs.
  • Sālot zaļumus, uz 1 kg zaļumiem ņemiet 100-150 gr sāls. Glabājiet ledusskapī 8-10 mēnešus.
  • Pirms sasaldēšanas zaļumus varat nesagriezt un glabāt 2 gadus.
  • Lai saglabātu zaļumus svaigus ledusskapī vairākas dienas, nomazgājiet tos un ietiniet mitrā dvielī.

Interesanti

Glabājot sagrieztus zaļumus ledus¬skapī 2 dienas, tie zaudē 8% askorbīnskābes, bet glabājot istabas temperatūrā — 80%.

Saules staru iedarbībā dažās stundās lapu salāti vai zaļumi var zaudēt visu C vitamīnu.

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas