Līgo tuvojas: siera vecmeistaru pieci triki siera siešanā

3 komentāri

Sākot ar 6. maiju, Rimi aicina ikvienu Latvijas jāņusiera cienītāju un sējēju dalīties ar savu recepti un stāstu, lai aktualizētu latviskās tradīcijas Jāņu svinēšanā. Gardākā jāņusiera meklējumu atklāšana notika t/c Alfa, kur pirmo reizi vienkopus tikās siera sējējas ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi, lai dalītos ar klātesošajiem savā siera siešanas meistarībā. Veiksmīgai siera siešanai nav nepieciešams daudz, jāatceras vien piecas lietas, kas garantēs gardāku jāņusiera rezultātu.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs, kas sien jāņusieru, tiek aicināts iesūtīt savu recepti no 6. maija līdz 30. maijam, aizpildot anketu mājaslapā Gardezi.lv. Līdz ar recepti konkursa dalībnieki aicināti izstāstīt arī savu siera stāstu – kur un kad recepte radīta, ar ko tā ir īpaša, ar ko kopā īstenojama vai arī dalīties jebkurā citā informācijā, kas ļaus atklāt siera unikalitāti. Gardākās siera receptes saņems īpašās Jāņu dāvanas un iespēju piedalīties siera siešanas meistarklasē. Tāpat interesantākās receptes tiks iekļautas Rimi recepšu klāstā un būs pieejamas Rimi veikalos visā Latvijā, lai vēl šajos Jāņos gardāko sieru galdā varētu celt katrs līgotājs.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

Atklājot gardākā jāņusiera meklējumus, ar saviem padomiem dalījās vecmeistare Zenta Bite no Siguldas novada, Vaira Taujinska no Vecpiebalgas novada, ZS “Vecsiljāņi” siera meistare Ieva Midega no Kokneses novada un rīdziniece Maija Kaire, kafejnīcas ”Kairi” saimniece. Par Jāņu noskaņu pasākumā rūpējās tradicionālā dziedāšanas grupa ”Saucējas”, savukārt savos ieteikumos par mūsdienīgu jāņusiera garšu un izcilām piedevām sieram dalījās Rimi Gardēde un Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne.

Foto

Pareizās sastāvdaļas

Īstenā jāņusiera recepte sastāv vien no piecām sastāvdaļām – biezpiena, piena, skābā krējuma, olām un sviesta. Lai arī jāņusiera gatavošana katrā mājā mēdz būt sava, siera sējējas atzīst, ka garšas noslēpums slēpjas svaigu un kvalitatīvu produktu izvēlē – no lauku pilnpiena un olām gatavots siers būs gardāks, mīkstāks un arī vizuāli košāks. Turklāt, ja vēlaties, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu, bet, ja tās liksiet reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.

Siera meistare Vaira Taujinska iesaka: ”Biezpienam jābūt drusku skābam, citādi neatdalīsies sūkalas, un masa nesavilksies sierā. Ja biezpienam skābuma trūkst, to var sajaukt ar skābu krējumu vai rūgušpienu. Jāuzmanās arī, lai piens un biezpiens nav pārāk trekni. Labāk, lai viens no produktiem ir liesāks, jo pretēji siers būs ļoti mīksts un to nevarēs sasiet ritulī. Tomēr arī tā nav bēda! Šādā gadījumā siera masu droši var sakult ar blenderi un izveidot gardu smērsieru. Galvenais nebaidīties – defektu vienmēr var pārvērst efektā!”

Garšaugi un piedevas pie siera

Tradicionāla jāņusiera pagatavošanai ar garšvielām neaizraujas – pilnīgi pietiek ar sāli un ķimenēm, kas piedod šim sieram tik specifisko jāņusiera garšu un izskatu. Siera meistare Ieva Midega, daloties savos siera siešanas trikos, iesaka sāli pievienot tikai pašās beigās, ierīvējot ar to siera ritulīti. Ja sieru pievienos gatavošanas procesā, piens var piedegt.

Ja vēlaties iegūt neparastāku un mūsdienīgāku siera garšu, esiet radoši un izvēlieties dažādus zaļumus un garšaugus – svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas, saulē kaltētus tomātus, papriku, ķiplokus. Nebaidieties eksperimentēt arī ar saldām garšām, lietojot medu, vaniļu, citrona miziņu vai žāvētus augļus, riekstus un rozīnes.

Meistare Zenta Bite stāsta, ka tradicionāli gatavo sieru ar ķimenēm vai saulespuķu sēklām. Tomēr mājās iecienītas ir arī saldā siera variācijas – ar rozīnēm, valriekstiem, lazdu riekstiem, žāvētām aprikozēm, plūmēm, žāvētām lielogu dzērvenēm. ”Par svētku tradīciju mūsu pusē nu jau kļuvusi jāņusiera ēšana kopā ar medu. Kolēģim ir bites – viņš uz Jāņiem sagādā svaigu medu, es sasienu sieru. Viesi ļoti slavē – medus un siers veido lielisku garšas kombināciju,” svētku galda idejā dalās Zenta.

Savukārt meistare Maija Kaire jāņusieru iesaka baudīt ar lāceņu ievārījumu un melnu kafiju: ”Līdzīgi kā siers perfekti der kombinācijā ar vīnu, tas fantastiski sader arī ar labu, stipru kafiju!”

Marle un caurduris

Kad siera masa uzkarsēta, sūkalas notecinātas un garšaugi pievienoti, var sākt pašu siera siešanu. Šeit nepieciešama vien marle, kas izklāta caurdurī. Marle stingri jāsaņem kopā un mezglā jāsagriež marles stūrus, izspiežot slapjumu. ”Būtiski, lai marle vai lina audums, kurā sien sieru, ir iepriekš samitrināts, jo pretēji siers pielips pie drānas un nebūs atdalāms,” iesaka Vaira Taujinska.

Saules forma jeb noslēguma fāze

Lai arī noslēguma fāzē, kad, aizsienot marli, veidojat siera formu, ir iespējamas variācijas, īstens jāņusiers, tāpat kā Jāņu vainaga aplis un jāņuguns, simbolizē sauli, tāpēc tradicionāli to sienam apaļā ritulī. Kad forma ir izveidota, tai noteikti nepieciešama slogošana. Ja vēlaties drupanāku sieru, būs nepieciešams smagāks slogs un ilgāks slogošanas laiks.

Piektais elements jeb mīlestība

Lai arī cik atšķirīgi sieru sietu dažādos reģionos, katra saimniece atzīst, ka garda jāņusiera priekšnoteikums slēpjas mīlestībā pret darbu, kas tiek atalgots ar gandarījumu, ceļot sieru līgotāju galdā. Jārēķinās, ka īpašas rūpes prasīs tie sieri, kurus nogatavina ilgtermiņā.

3 komentāri

TOP komentāri

  • jā
    +1

    izgatavot drīkst, bet nosaukumu jādod citu, pārbaudīšot, darīt viņiem nav ko,trenkās tantītes.Nu labi ;man būs mājās gatavots LĪGO-JĀŅA SIERS! Aizliegsim arī 101 doktora desu ,varbūt 1 , lai garša būtu vienāda.

    23.05.2016 06:11

  • Agnese Kozlova  {60]
    0

    Agnese Kozlova {60]

    Mīļīši,kāda runa par Jāņu sieru ,šis vārds tautas mutei aizmirst ,vai tad Rimī nebij informēts ,maksāsiet sodu ,jo tagad dancojām pēc jaunām vēja plūsmām,izgatavot nedrīkst ,bet vai tad neatgriežas padomju laiki ,kad Jāņus nedrīkstēja svinēt ,bet svinējām toreiz tomēr bijām saliedēti!!!!!!

    23.05.2016 05:51

  • No Anglijas
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas