Izrādās, visu šo laiku šampanieša pudeli esi atvēris nepareizi! Intervija ar Dom Perignon vēstnesi

Agneta Niedra

Autors: Agneta Niedra

0 komentāri

Nesen visā pasaulē ar vērienu sagaidīts jaunais – 2016. – gads. Neatņemama šo svinību sastāvdaļa ir šampanietis. Portālam Skaties.lv bija ekskluzīva iespēja aprunāties ar leģendārā šampanieša Dom Perignon oficiālo vēstnesi Justīni Proju. Viņa mums pastāstīja daudz ko jaunu.

Izskatās, ka tev Rīgā diezgan daudz ko jāpaspēj izdarīt pavisam īsā laikā.

Jā, tā ir. Šī ir mana pirmā reize Latvijā, un es esmu ļoti priecīga redzēt, cik daudz cilvēku šeit interesējas par vīnu un šampanieti. Mūsu mērķis ir izglītot apkārtējos un ļaut viņiem atklāt jaunus šampanieša veidus.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk
Būt ”šampanieša vēstnesei” izklausās gluži kā sapņu darbs, bet ko tas patiesībā nozīmē? Kāda ir tava ikdiena?

Mans galvenais uzdevums ir būt mācību menedžerei – mācīt mārketinga un pārdošanas nodaļu darbiniekus. Lielāko daļu laika pavadu, strādājot ar uzņēmuma jaunpienācējiem, viņus mācot un iepazīstinot ar nama vēsturi, vīna izgaršošanu, vīna un ēdienu saskaņošanu. Es viņiem izrādu vīnogu dārzus un vīna pagrabus. Atlikušo laiku pavadu ceļojot, iepazīstinot cilvēkus arī citviet pasaulē ar mūsu jaunāko produkciju.

Izklausās pēc brīvdienām.

Jā, šis patiesi ir jauks darbs. Es to mīlu.

Vai esi arī uzaugusi Šampaņas reģionā?

Patiesībā, nē. No turienes nāk mani vecvecāki, mans tētis vēlāk pārcēlās uz Normandiju. Šampaņā parasti ciemojos brīvdienās un svētkos, jo tas nebija tik tālu. Šampaņā nav nepieciešams sagaidīt īpašu dienu vai notikumu, lai atkorķētu šampanieša pudeli. Tas tur ir kas ikdienišķs.

Foto: Šampaņas reģions

Vai atceries pirmo reizi, kad pagaršoji šampanieti?

Biju maza meitene. Mani vecāki bija atkorķējušo šo dzirkstošo dzērienu, kas mani ļoti fascinēja. Es to pagaršoju, bet būšu atklāta – toreiz man tas negaršoja (Smejas).

Un kad bija pirmā reize, kad tas tev tiešam iegaršojās?

Šķiet, pusaudžu gados.

Tikko esam veiksmīgi sagaidījuši Jauno gadu, kura viena no neatņemamām sastāvdaļām ir šampanietis. Ko tu zini par šo tradīciju? Kāpēc tas ir tā?

Man šķiet, tas ir kaut kas tiešām vēsturisks, un tam noteikti ir saistība ar burbuļiem, kā arī blīkšķi, ar kādu tiek atvērta pudele. Sākumā cilvēki šampanieti dzēra tikai kopā ar saldo ēdienu, jo dzēriens sākotnēji bija ļoti salds. Nu tas tā vairs nav – cukura daudzums no 200 gramiem litrā ir sarucis līdz nieka 5. Savu ieguldījumu šampanieša popularizēšanā ir devis arī Napoleons. Cilvēki arvien biežāk izvēlējas šampanieti atkorķēt īpašos dzīves brīžos.

Varbūt vari mūs ”apgaismot”, kāds tad ir pareizais veids, kā atkorķēt šampanieša pudeli – ar blīkšķi vai bez?

Manā profesionālajā praksē mēs šampanieti cenšamies atvērt ar pēc iespējas mazāku troksni, bet gadījumos, kad man ir kas svinams, arī es to mēdzu atvērt ar blīkšķi. Strikti likumi nepastāv – viss ir atkarīgs no katra paša.

Tātad sākotnēji šampanietis bija dzēriens kombinācijā ar desertu. Ar ko tagad?

200 gadus tas tā patiešām bija. Nu mēs jau esam pieraduši pie Brut šampanieša. Nu jau 50 gadus šampanieti izmanto arī kā aperitīvu. Pēdējo gadu laikā arvien biežāk šampanietis aizstāj vīnu. Tieši tāpēc mēs, Dom Perignon, esam pasākuši šampanieti servēt vīna glāzēs, nevis šaurajās šampanieša glāzēs. Tāpat mūsu uzņēmumā darbojas divi šefpavāri, kuru uzdevums ir katram jaunam Vintage šampanieša veidam radīt atbilstoša ēdiena recepti. 2006. gada Dom Perignon Vintage tika radītas kopumā četras jaunas receptes. Parasti šampanietis vislabāk baudāms ar jūras veltēm vai balto gaļu, tomēr Dom Perignon Vintage mēs priekšroku dodam intensīvākām garšām un sāļākiem ēdieniem, atrodot balansu šajās garšās.

Šīs receptes ir rūpīgi glabāts noslēpums vai brīvi pieejamas ikvienam?

Mēs tiešām vēlamies mudināt cilvēkus šampanieti lietot arī kopā ar maltīti, tāpēc šīs receptes ir publiskas.

Kāda ir galvenā atšķirība starp šampanieti un dzirkstošo vīnu?

Teritorija, kurā var audzēt šampanietim atbilstošas vīnogas, ir ierobežota, tāpēc tikai un vienīgi Šampaņas reģionā iespējams radīt īstu šampanieti. Šajā teritorijā ir unikāla zeme, klimats, mitruma un sāls daudzums, kas piešķir noteiktu aromātu vīnam. Un šajā reģionā dzīvojošie laika gaita noslīpējuši šampanieša radīšanas un izstrādes metodes. Tās gan laika gaitā apguvuši arī Prosecco ražotāji, tomēr nekas nespēj aizstāt Šampaņas reģiona vidi. 1927. gadā tika pieņemt likums, kas neļauj citviet ražotos dzirkstošos dzērienus saukt par šampanieti.

Foto: Dom Perignon vakariņas restorānā Vincents

Pastāv mīts, ka dzirkstošie dzērieni vairāk nekā citi alkohola paveidi izraisa galvassāpes. Vai tā ir taisnība?

Ja nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas sāp galva, tas liecina par lielu sulfītu koncentrāciju dzērienā. Tie tiek pievienoti, lai pasargātu dzērienu. Burbuļi – tas ir CO2. Tavā organismā nokļūst vairāk CO2 jeb oglekļa dioksīda, bet tam nevajadzētu veicināt galvassāpes.

Kā laikapstākļi ietekmē vīnogas un vēlāk – paša šampanieša garšu?

Saulaini laikapstākļi vienmēr ir labvēlīgi, tie palīdz vīnogām nogatavoties, tomēr pārāk daudz saules vīnogās rada lielu cukura koncentrāciju, tādējādi tās zaudē skābumu. Tāpēc vīnogām nepieciešams balanss starp aukstu un karstu laiku. Šampaņas reģiona lielākais ienaidnieks ir lietus, jo līdz ar to var rasties dažādas vīnogu slimības. Šampaņā līst 200 dienas gadā, tāpēc tas ir izaicinoši. Vīnogu novākšanas brīdī tiek atlasītas tikai veselās vīnogas. Gados, kuros slimība skārusi vairāk, nepieciešama drastiskāka atlase, kas ietekmēs arī saražotā šampanieša daudzumu.

Šampanietis un zemenes ir romantikas paraugstunda. Kāpēc šāda kombinācija?

Īsti nezināšu, kāda ir pareizā atbilde uz šo jautājumu, bet pieļauju, ka zemene šampanietī samazina tā burbuļošanu. Turklāt tas izskatās glīti.

Kāda ir ierastākā kļūda, ko mēdzam pieļaut, lietojot šampanieti?

Atverot šampanieša pudeli, cilvēki ir pieradušie to darīt, kustinot korķi, tomēr pareizi ir turēt korķi un pagriezt pudeli.

Kādas piecas lietas, tavuprāt, katram cilvēkam vajadzētu izdarīt savas dzīves laikā?

Nevaru atbildēt visu vārdā, jo katram mums ir savi mērķi, bet man tā ir ceļošana, darīt lietas, kuras pašai patīk, nodibināt ģimeni. Varbūt kāds vēlas pavadīt visu savu dzīvi tikai ceļojot.

Foto

0 komentāri
Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Kā atrast dāvanas, izvairoties no Ziemassvētku kņadas?

Ir pieņemts domāt, ka Ziemassvētku laikam ir jābūt mierīgākajam un klusākajam laikam gadā. Tomēr pirmssvētku periods parasti ir pilns ar steigu, simts darbiem, pirkumiem, rosīšanos virtuvē un nebeidzamiem sarakstiem. Kā iegādāties Ziemassvētku dāvanas, lai tas nepārvēršas galvassāpēs?

Preces vai dāvanu kartes – kura ir labākā dāvanu izvēle?

Preces vai dāvanu kartes - kura ir labākā dāvanu izvēle?

Dāvanas izvēlēties nekad nav vienkārši. Jo ļaunāk, ja tas ir kļuvis par pienākumu. Ziemassvētku laiks ir neizbēgams dāvināšanas (un arī saņemšanas) laiks, kas nozīmē – ir jāmeklē un jāpērk dāvanas! Tomēr, ja šis process kļūst par tukšu pienākumu, tas var sagādāt nevajadzīgu stresu un pat negatīvas emocijas. Katru gadu viens un tas pats… Ja tā ir noticis – šogad vajag censties paskatīties uz dāvanu meklēšanu un gatavošanu pavisam citā gaismā! Lasi tālāk un uzzini – kā!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas