Hennessy vēstnesis ekskluzīvā intervijā: X.O. nav labāks par V.S.O.P. vai V.S.

Agneta Niedra

Autors: Agneta Niedra

0 komentāri

Fabjēns Levjē ir dzimis un audzis Francijā, tipiskā franču ģimenē un jau kopš bērna kājas mācīts mīlēt un lolot Konjakas reģionu – vienīgo vietu pasaulē, kur tiek radīts dzēriens, ko ļauts saukt par konjaku. ”Konjaka ir vislabāk saglabātais Francijas noslēpums. Pat paši franči nezina, kur tā atrodas,” viņš uzskata.

Tieši pateicoties savam entuziasmam un mērķtiecībai, Fabjēns kļuvis par Hennessy vēstnesi pasaulē. Nesen viņš viesojās arī Rīgā, un portālam Skaties.lv bija ekskluzīva iespēja ar viņu aprunāties. Par dzīvi, konjaku un to, ka ”nekas nav bīstamāks par nāvi, tāpēc, ja vien esi dzīvs, vēl ir cerība”.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk
Vai šī ir tava pirmā reize Rīgā?

Nē, bet neatceros iepriekšējo reizi. Tas bija pirms vairāk nekā desmit gadiem, turklāt ceļojums bija ļoti īss – tikai viena diena. Oficiāli šī ir mana otrā reize šeit, bet jūtos tā, it kā tā būtu pirmā. Pēdējo 10-15 gadu laikā Rīga ir ļoti mainījusies, tāpēc nespēju saskatīt gandrīz neko iepriekš redzētu.

Kā tu šeit jūties?

Ļoti labi – varu komunicēt ar cilvēkiem, kuri mani saprot. Ja saruna notiek ar tulka palīdzību, tas ir ļoti grūti, jo tulkojumos nereti iespējams ”apmaldīties”. Apkārtējie ir draudzīgi un viesmīlīgi.

Mūsu šodienas saruna būs par konjaku, precīzāk, Hennessy, kas, starp citu, ir arī populārākais konjaks Latvijā. Bet, ja runājam atklāti, vai tiešām konjaks ir arī tavs iecienītākais dzēriens?

Jā, pilnīgi noteikti. Vēlos akcentēt, ka jebkas, ko tev pastāstīšu, būs 100% atklāti. Ja es neticētu tam, ko saku, to gluži vienkārši neteiktu. Man mājās ir gan viskijs, gan džins un tekila, bet es tiešām dzeru konjaku. Dažreiz, izņēmuma gadījumos, arī vīnu.

Ja tev būtu jāklasificē, tu konjaku pieskaitītu pie dzēriena īpašiem dzīves mirkļiem, vai tas tomēr ir vairāk noteiktas personas gaumes jautājums?

Neuzskatu, ka eksistē jebkādi nerakstīti likumi konjaka lietošanā, kamēr vien tas tiek lietots ar mēru. Nevēlētos teikt, ka konjaks ir brokastu dzēriens. (Smejas.) Kad būtu labs brīdis tā iemalkošanai? Droši vien pēc darba vai pirms pusdienām kā aperitīvu. Noteikti konjaks ir lielisks dzēriens kokteiļiem. Veidu, kādos baudīt konjaku, ir ļoti daudz. Es pats dotu priekšroku konjaka baudīšanai vakarā, draugu kompānijā, to sajaucot ar dzērveņu vai ābolu sulu vai toniku. Kaut ko vienkāršu, ko var ērti pagatavot mājās.

Foto: personīgais arhīvs

Foto: personīgais arhīvs

Kā, tavuprāt, konjaka lietošana gadu gaitā ir mainījusies?

Kokteiļi it kā ir jauns modes trends. Kaut es būtu sev līdzi paņēmis grāmatu, ko sarakstījis viens no kokteiļu miksoloģijas krusttēviem Džerijs Tomass. 19. gadsimta vidū ļoti liela daļa kokteiļu sastāvēja tieši no toreiz dēvētā brendija, kas, kā zināms, bija konjaks. Tā kā tolaik teju vienīgais pieejamais konjaks bija tieši Hennessy, pastāv liela iespējamība, ka pirmajos kokteiļos tika izmantots tieši Hennessy. Tas nozīmē, ka konjaka pasniegšana kokteiļos nebūt nav nekas jauns – tā pirmsākumi meklējami jau 150 gadus senā pagātnē.

Tātad kokteiļu modernums ir mīts.

Tieši tā! Tagad cilvēki jūsmo par mohito. Jā, tas ir lielisks kokteilis, turklāt ļoti populārs, bet tas cēlies no kokteiļa Mid Julep, kura pamatā tiek lietots burbons. To aizvietojot ar rumu, tika radīts mohito. Turklāt oriģinālā Mid Julep recepte sastāvēja no konjaka.

Tātad tas savā ziņā ir arī mārketinga jautājums.

Jā, mārketings un šis tas vēl. Tāpēc tie, kas uzskata, ka radījuši jaunu kokteili, citu alkoholu aizvietojot ar konjaku, neesat moderni, jūs patiesībā esat tradicionāli, jo tieši tādi bija kokteiļi to pirmsākumos. Īstenībā, klasiski konjaku pasniedz kokteilī, nevis tīrā veidā.

Kas būtu tā informācijas bāze, kas īstenam konjaka cienītājam būtu jāzina par konjaka pagatavošanu?

Cik daudz laika tev ir? Pamatinformācijas apguvei man bija nepieciešams studēt divus gadus. (Smejas.) Mums, frančiem, ir īpašs termins AOP appellation d’origine controlée, kas nozīmē, ka pastāv ļoti stingri likumi, kas jāievēro, radot produktu, ko kādu dienu varēs saukt par konjaku. Viens no šiem likumiem paredz, ka dzērienam jābūt pagatavotam no vīnogām, kas ir no konkrēta reģiona Francijā – Konjakas. No šīm vīnogām tiek pagatavots vīns, kas tālāk tiek destilēts, iegūstot eau de vie [termins franču valodā, kas apzīmē konjaka spirtusred.]. Tas satur 70% alkohola. Šis produkts tiek ievietots mucās, kur tālāk notiek nogatavināšanās process. Tas var aizņemt divus, desmit, divdesmit vai pat divsimt gadu. Vēlāk vecākais konjaka meistars  šos eau de vie kupažē [jauc kopā – red.] dažādos daudzumos, tiek iegūts konjaks. Miksologs varēs izvēlēties, kurus eau de vie  izmantot un kādās proporcijās, spriežot pēc rezultāta, kādu viņš vēlas sasniegt.

Kā Francija spēj apgādāt visu pasauli ar nepieciešamo konjaka daudzumu?

Kaut kā galā tiekam. Pamazām tuvojamies tai robežai, kad varētu rasties nepieciešamība ne gluži paplašināt konkrēto reģionu, bet gan tajā vīnogu plantācijām izmantoto hektāru daudzumu. Mums vēl ir nelielas zemes rezerves. Šobrīd ik gadu piegādājam 160 miljonus konjaka pudeļu, kas nozīme, ka konjaks ir populārākais luksusa dzēriens pasaulē, tomēr tas joprojām alkohola tirgū ieņem mazu lomu.

Cik liels ir šis Konjakas reģions?

Patiesībā, Konjaka ir neliela pilsēta. Tieši par godu tai konjaks ieguvis savu nosaukumu. Sākotnēji konjaku dēvēja par eau de vie de Cognac. Tātad – eau de vie  no Konjakas. Šī pilsēta nav liela – tajā dzīvo 90 tūkstoši cilvēku. Tās apkārtnē galvenokārt gan atrodami vīna dārzi, tomēr arī kurpes Konjakā iespējams iegādāties. (Smejas.) Nav noslēpums, ka šajā reģionā dzīvojošie tieši vai netieši iesaistīti konjaka biznesā – ja ne tieši paša dzēriena radīšanā, tad mucu izgatavošanā, stikla izliešanā vai etiķešu drukāšanā. Tur atrodama tāda kā konjaka pasaule. Mēs esam nedaudz vecmodīgi, bet vērsti uz moderno. Tiesa gan, ja vēlies iegādāties dizaineru kurpes, tās tev būs jāmeklē citur.

Vai tas ir populārs tūristu galamērķis?

Jā un nē. Pie mums ierodas pietiekams tūristu daudzums, galvenokārt vasarā, jo atrodamies vien 45 minūšu braucienā no okeāna. Saulainās dienas viņi pavada skaistajās balto smilšu pludmalēs, bet, kad laiks ir apmācies, brauc pie mums apskatīt konjaka dzimteni. Konjaka nav pārāk populārs tūristu galamērķis, bet mums patīk šis miers un klusums. Tā kā konjaka izgatavošana aizņem laiku, šā reģiona iedzīvotāji ir iemācījušies sadzīvot ar laika gājumu, viņiem nepatīk steigties, bet gan visu darīt lēnam, nepievēršot uzmanību pasaules problēmām. Manuprāt, Konjaka ir vislabāk saglabātais Francijas noslēpums. Pat paši franči nezina, kur tā atrodas.

Foto: personīgais arhīvs

Foto: personīgais arhīvs

Kurā valstī konjaku lieto visvairāk?

Ja skatāmies skaitļos, pārliecinošs līderis ir ASV. Tur ļoti populārs ir Hennessy V.S., ko iecienījušas tieši hiphopa aprindas un urbānie mākslinieki. Lai arī mums varētu šķist, ka pirmā asociācija ar konjaku ir 19. gadsimts, ādas dīvāni un cigāri, tā nebūt vienmēr nav. Mūsdienās konjaks nozīmē naktsdzīvi, ballītes un urbānos mūziķus. Konjaks var būt gan elegance, gan modernas ballītes. Tieši to vēlamies ieviest arī Eiropā, kas uzskatāma par Veco pasauli, kur dzīve rit lēnāk un cilvēki nesteidzas pieņemt lēmumus, tāpēc arī aizņem vairāk laika iedibināt jaunas tradīcijas. Āzijas un Amerikas jaunieši tradīcijas ir gatavi lauzt ātrāk, eiropiešiem vēl ir grūti atkāpties no savas vēstures. Labi, ka mums šeit ir tādas vietas kā Londona, Prāga un Stokholma.

Kā atpazīt labu konjaku, to nogaršojot?

Ļoti grūti ir definēt, kas skaitās labs. Man, piemēram, negaršo olīvas, tāpēc neesmu spējīgs noteikt, kas ir laba olīveļļa. Man tāda neeksistē. Kā lai definē, kas ir labs konjaks? Manuprāt, tam ir jābūt maigam un vieglam, un balansētam. Tajā nevajadzētu būt pārāk spēcīgam ozola ekstraktam. Augļu aromātam, ziediem, ozolkokam, asumam – tam visam jābūt līdzsvarā. Šādam konjakam jārada vēlme to nogaršot vēl. Tomēr es iesaku nepaļauties uz citu spriedumiem, kāds ir labs konjaks. Ja tev tas garšo, tas ir labs. Ja tev garšo Hennessy X.O. labāk par Hennessy V.S.O.P. – labi! Bet, ja otrādi, – arī labi! Jo tie ir dažādi. Neseko cenai. Konjaka cenu kāpnes ir pakāpeniskas – V.S., V.S.O.P., X.O. – tomēr šeit jāņem vērā, ka tās nav kvalitātes kāpnes. Mēs piedāvājam dažādu kategoriju un kvalitātes konjakus, kuru mērvienība nav cena. Hennessy V.S.O.P. nav labāks par V.S., bet X.O. nav labāks par V.S.O.P. vai V.S. Tie vienkārši ir dažādi. Cenu atšķirību nosaka tas, ka eau de vie, kas izmantotas to sajaukumā, gluži vienkārši ir retāks un grūtāk iegūstams. Man V.S.O.P. garšo labāk par X.O. Vai tas nozīmē, kas esmu slikts? Nē. Mani mīļākie Hennessy konjaki ir V.S.O.P. un Paradis. Jo Paradis Impérial ir labs, tas ir lielisks, bet manai gaumei tas ir par stipru. Esmu iecienījis delikātāku un maigāku konjaku.

Kurš ir bijis labākais konjaks, ko esi pagaršojis?

Grūts jautājums. Kādam nolūkam – sajaukumā ar ingveralu vai tīrā? Hennessy V.S. garšo lieliski sajaukumā ar ābolu sulu, tas atklāj lielisku garšas buķeti. Tikmēr cits konjaks garšo labāk tīrs. Es nekad neuzdrīkstētos Paradis Impérial iejaukt kokteilī, tas to sabojātu. Laikam jau, lietojot tīrā, Paradis ir mans iecienītākais konjaks. Tikmēr V.S. man ļoti garšo tieši kokteiļos. Bet… šis tiešām ir grūts jautājums. Tāpat kā – kurš ir labākais ēdiens, ko esi pagaršojis? Uz to ir neiespējami atbildēt.

Kā tu nokļuvi šajā ”Hennessy ģimenē”?

Esmu 100% francūzis – dzimis un audzis Francijā, klasiskā franču ģimenē. Pusaudža gados viss, ko man tēvs mācīja, šķita muļķīgi, bet, kad paaugos, sāku izprast viņa teikto un mīlestību pret vīnogām, vīnu un garšām, kā arī pats sāku tās izprast. Devos studijās uz Ameriku, lai šīs garšas izanalizētu līdz ķīmiskām niansēm. Atgriezos Konjakā, pēc pāris gadiem pieteicos darbam Hennessy. Tieši šī neviltotā interese par konjaku un tā radīšanas procesu ir galvenā īpašība, kas nepieciešama, lai veiksmīgi darbotos šajā industrijā. Man tas vienmēr ir bijis interesanti, jo konjaka tapšanā saskatu savu daļu maģijas – kā gan iespējams tādu garšu iegūt no vīnogām? Tam nepieciešams tik daudz pūliņu, zināšanu, iemaņu un talanta.

Kādi ir tavi nākotnes plāni, karjeras mērķi?

Hmm… Vēl viens grūts jautājums. Tu esi grūto jautājumu karaliene! Zini, man nav ne jausmas. Pieņemšu dzīvi, kāda tā ir, visu, ko tā dod. Viss atkarīgs no izdevībām un cilvēkiem, ko satiec ceļā. Šobrīd esmu pilnībā laimīgs, sēžot šeit, sarunājoties ar tevi un dzerot kafiju. Vai es vēlos vēl ko? Nē. Manuprāt, tev nav nepieciešams mērķis, lai justos laimīgs. Nezināšana var būt svētība.

Kādas piecas lietas, tavuprāt, katrai personai būtu jāpaveic savas dzīves laikā?

Ceļot. Nevis tikai, lai redzētu ēkas. Daudzi cilvēki man saka: ”O! Tu ceļo! Tu gan esi laimīgs!” Jā, bet es dodos no lidostas un viesnīcu. Tad atpakaļ un lidostu. Man nav laika apskatīt vietas, bet es pavadu laiku ar vietējiem cilvēkiem. Tieši to man nozīmē ceļošana. To arī iesaku citiem – vienkārši pavadīt laiku ārzemēs. Esmu septiņus gadus pavadījis ASV, bieži bijis Āzijā. Tieši dažādu kultūru cilvēku satikšana palīdz kļūt atvērtākam.

Neuztraukties. Ir tāda dziesma, kuras teksts vēstī: ”Uztraucoties tavas problēmas dubultojas.” Tāpēc mums jāiemācās neuztraukties. Nekas nav bīstamāks par nāvi, tāpēc, ja vien esi dzīvs, vēl ir cerība.

Lasīt. Tieši savas tautas un kultūras klasiķu darbus. Manuprāt, tas ļauj tev atgriezties pie savām saknēm – saprast, ko ir redzējuši un domājuši tavi vecāki, vecvecāki… No kurienes tu nāc.

Iemīlēties. Kāds franču dziedātājs reiz dziedāja: ”Bez mīlestības tava sirds ir vien mašīna, kas darbojas ar ātrumu 60-70 sitieni minūtē.” Tā ir tikai pulkstenis. Tāpēc tev kādreiz jāļauj tai sisties straujāk.

Pēdējā lieta, ko es iesaku arī citiem – baudīt Hennessy. Jo es tiešām tā uzskatu.

FOTO

0 komentāri
Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ko Ziemassvētkos dāvināt bērniem, lai acīs starotu patiess prieks?

Ziemassvētki bērniem ir ļoti īpaši svētki – Ziemassvētku vecītis, eglīte, sniegs, piparkūkas, lampiņas, svecītes, dzejoļi un protams – dāvanas! Bez dāvanām bērnam, visticamāk, mūsdienās nav iedomājami Ziemassvētki, jo tieši tāpēc taču tiek rakstītas vēstules vīram uz Ziemeļpolu, lai izstāstītu savas kvēlākās vēlēšanās, ko svētkos gribētu saņemt šogad!

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas