Cidonijas – laimīgai laulības dzīvei un omas uzlabošanai

0 komentāri
Cidonijas – laimīgai laulības dzīvei un omas uzlabošanai
Foto: tiny banquet committee/ Flickr.com

Vienas no Latvijas rudens dabas veltēm – cidonijas – ir ne vien gardas, bet arī dziednieciskām īpašībām bagātas.

No vēstures

Tiek uzskatīts, ka cidoniju izcelsmes vieta ir Persija, un senatnē to uzskatīja par ābola paveidu. Cidonijai īpaša nozīme bija senajā Grieķijā – tās obligāti bija jālieto kāzu dienā, lai jaunlaulāto kopdzīve būtu tikpat cēla, kā cidonijas aromāts. Augļa zinātniskais nosaukums cēlies no senās Kipras pilsētas Cidon nosaukuma.

Latvijā lielākoties tiek audzētas krūmcidonijas. Tās augļi nobriest posmā no septembra līdz novembrim.

Vitamīni

Cidonijā ir A, B1, B2, C, E, PP (četras reizes vairāk C vitamīna nekā ābolā!) vitamīns, kālijs, pektīnvielas, balastvielas, minerālvielas.
Cidonijas jālieto uzturā rudenī, kad sākas saaukstēšanās un vīrusu periods. Cidonija papildina organismu ar vitamīniem, bet tās miziņā esošās eļļas stiprina plaušu un bronhu audus.

Citas īpašības

Cidonija uzlabo apetīti, vielmaiņu, samazina holesterīna daudzumu asinīs.
Tās iesaka lietot arī kuņģa darbības stabilizēšanai un pat garastāvokļa uzlabošanai, jo organiskās skābes atstāj labvēlīgu ietekmi un cilvēka psihi.

Izmantošana

Izplatītākie ir trīs cidoniju izmantošanas veidi: cidonijas savā sulā ir ideāla piedeva tējai, cidoniju sīrups der perfektām gaļas marinādēm, bet cidoniju sukādes ir veselīgs našķis, ko uzgrauzt, skatoties TV.

Materiāls tapis sadarbībā ar fotoreceptes.lv.

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas