Pavasara ”spridzeklis” – maurloki

0 komentāri
Pavasara ”spridzeklis” – maurloki
Foto: Michael Porter, Flickr

Ja trūkst enerģijas un darba prieka, laiks lūkoties pēc pirmajiem pavasara zaļumiem! Mazliet piemirsts gardums ir maurloki, kas ir vērtīgs C vitamīna un karotīna avots.

100 grami mazo lociņu satur 75 mg C vitamīna, tādēļ spēj uzlabot omu un pašsajūtu. Maurloki ir maigāki nekā, piemēram, puravi, sīpolloki vai šalotes sīpoli, tādēļ ēdiens iegūs niansētāku garšu. Pavasarī lociņus ēd svaigus, taču tos var arī sasaldēt ziemai.

Saistītie raksti

Saistītie raksti

Saistītās tēmas

Skatīt vairāk

”Vienmēr jāatceras, ka dārzeņus, zaļumus visvērtīgāk ir ēst to sezonas laikā. Pavasaris ir maurloku, sparģeļu, bērzu sulu laiks. Izbaudīsim to,” aicina restorāna Aqua Luna šefpavārs Gints Aizupietis.

Ar maurlokiem var pārkaisīt, piemēram, grauzdiņus vai omleti ar kazas sieru, parastas sviestmaizes vai mīksti vārītas olas. Tos var pievienot pavasara zaļajiem salātiem. Tvaicētus jaunos kartupeļus lieliski papildinās seleriju un maurloku sviests.

Īsts pavasara ”spridzeklis” ir lasis kopā ar sparģeļiem un gaisīgo holandiešu mērci, kurai pievienoti maurloki. Ēdienā ir daudz vitamīnu un noderīgu taukvielu, savukārt mērcei pievienotie zaļumi izcels zivs garšu, uzsver šefpavārs.

Lasis, sparģeļi un holandiešu mērce ar maurlokiem

Četrām porcijām vajadzēs: 600 gramus laša filejas vai auksti kūpināta laša, 800 gramus sparģeļu, olīveļļu, sāli, piparus. Holandiešu mērcei: trīs lielus olu dzeltenumus, ēdamkaroti svaigi spiestas citronu sulas, 100 gramus nesālīta sviesta.

Holandiešu mērces pagatavošana. Ūdens peldē vai tvaikos karsētā traukā puto olu dzeltenumus kopā ar citronu sulu. Uzmanies, lai olas neuzvārās! Kad masa sāk sabiezēt, lēnām, vienlaikus turpinot putot, pievieno iepriekš izkausētu sviestu. Gatavā mērcē iemaisa sakapātus maurlokus. Ja mērce pirms pasniegšanas ir pārāk sabiezējusi, tai var pievienot vienu vai divas tējkarotes karsta ūdens.

Sparģeļiem nogriež galus, vajadzības gadījumā nomizo virsējo slāni, kuru ir grūti sakošļāt. Tos dažas minūtes apvāra, pēc tam ātri apcep sviestā vai olīveļļā. Ja izvēlējāties svaigu lasi, tad filejas apcep olīveļļā no abām pusēm, apkaisa ar garšvielām.

Uz šķīvja vispirms liek lasi, pēc tam sparģeļus, pārlej ar holandiešu mērci. Labi garšos kopā ar 2008 Etude Chardonnay, Carneros, California vīnu.

0 komentāri

Skaties.lv e-jaunumi

Cik jauki! Tu esi pieteicies e-jaunumiem!

Skaties.lv e-jaunumi

Piesakies aktuālāko un interesantāko ziņu saņemšanai savā e-pasta kastītē!

Kas ir e-jaunumi?
Kā vasarā izskatīties mirdzošai un pievilcīgai? Gatavojies sauļošanās sezonai jau tagad!

Kā vasarā izskatīties mirdzošai un pievilcīgai? Gatavojies sauļošanās sezonai jau tagad!

Vasara nozīmē sauli, karstumu, košus tērpus un aizvien mazāk un mazāk laika, lai pagūtu parūpēties par to, lai šajā laikā mūsu izskats būtu tiešām veselīgs un pievilcīgs. Tā ir tiesa – vasarā mūsu āda saskaras ar ļoti daudziem izaicinājumiem: karsto sauli, sāļo jūras ūdeni un pilsētas piesārņojumu, tāpēc rūpes par ādu vasaras sezonā ir visnotaļ būtiskas.

Vēl par šo tēmu

Vēl šajā sadaļā

Laika ziņas